Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , w niedalekim terminie mam zamiar mieć swoje wymarzone 500 litrów . Małymi krokami zaczynam rozglądać się za filtrem . Stawiałem na ultramax 2000 , ale po testach stwierdzam , iż może on nie powołać zadaniu. Co w takim razie polecacie ? Odrazu mówię , że sump odpada. 

Opublikowano
13 godzin temu, major160 napisał:

sump odpada

To może kaseciak? Jak nie czytałeś o nim na forum to polecam. To coś w rodzaju sumpa tylko wewnątrz akwarium. Ja mam w swoim baniaczku mam i nie zamieniłbym go na żaden inny

Opublikowano

Hmmm ok a jak wygląda opcja czyszczenia go? I z tego co szybko rzuciłem okiem wydaje się mi , że zajmuje sporo miejsca w zbiorniku.

Opublikowano

Wyciągasz gąbkę, płukasz i wkładasz z powrotem. Sporo miejsca? niekoniecznie. Jakbyś chciał upchnąć np dwie gąbki grubości 3 cm, grzałki, ceramikę i pompę to wystarczy kaseta o wymiarach ok 20x10 [cm] x niecała wysokość zbiornika. To wszystko też zależy jakie tło, czy zbiornik będzie widoczny z czterech czy tylko z jednej strony. Tak czy inaczej polecam przejrzeć cały temat o tym filtrze, dowiedzieć się jak ewoluował bo rozwiązanie jest ciekawe, skuteczne, bezpieczne  i tanie ( w porównaniu do innych filtracji i kubełków)

Opublikowano

Jest to temat do rozważenia i zgłębienia. Rozważałem zakup fx6 , co prawda nadal zaporowa bo mniej więcej 900 , ale na tym się nie oszczędza ☺ 

Opublikowano

dość ciekawe rozwiązanie. Rozumiem , że mamy tu 2w1 . Czyli mechanika i biologia . Dużym plusem jest opcja dekoracyjna .

no i w kwestii porównawczej jak to wygląda cenowo?