major160 Opublikowano 15 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witam , w niedalekim terminie mam zamiar mieć swoje wymarzone 500 litrów . Małymi krokami zaczynam rozglądać się za filtrem . Stawiałem na ultramax 2000 , ale po testach stwierdzam , iż może on nie powołać zadaniu. Co w takim razie polecacie ? Odrazu mówię , że sump odpada.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2018 @major160 Na prośbę autora temat ponownie jest aktywny i kolega czeka na propozycje.
mareckee Opublikowano 16 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 16 Grudnia 2018 13 godzin temu, major160 napisał: sump odpada To może kaseciak? Jak nie czytałeś o nim na forum to polecam. To coś w rodzaju sumpa tylko wewnątrz akwarium. Ja mam w swoim baniaczku mam i nie zamieniłbym go na żaden inny
major160 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Hmmm ok a jak wygląda opcja czyszczenia go? I z tego co szybko rzuciłem okiem wydaje się mi , że zajmuje sporo miejsca w zbiorniku.
mareckee Opublikowano 16 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wyciągasz gąbkę, płukasz i wkładasz z powrotem. Sporo miejsca? niekoniecznie. Jakbyś chciał upchnąć np dwie gąbki grubości 3 cm, grzałki, ceramikę i pompę to wystarczy kaseta o wymiarach ok 20x10 [cm] x niecała wysokość zbiornika. To wszystko też zależy jakie tło, czy zbiornik będzie widoczny z czterech czy tylko z jednej strony. Tak czy inaczej polecam przejrzeć cały temat o tym filtrze, dowiedzieć się jak ewoluował bo rozwiązanie jest ciekawe, skuteczne, bezpieczne i tanie ( w porównaniu do innych filtracji i kubełków)
major160 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Jest to temat do rozważenia i zgłębienia. Rozważałem zakup fx6 , co prawda nadal zaporowa bo mniej więcej 900 , ale na tym się nie oszczędza ☺
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 16 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2018 http://www.klub-malawi.pl/?page_id=837 Ja sam mam tako filtrację i jestem zadowolony Tylko jeden minus zajmuję miejsce szerokości do 8cm
major160 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #8 Opublikowano 16 Grudnia 2018 dość ciekawe rozwiązanie. Rozumiem , że mamy tu 2w1 . Czyli mechanika i biologia . Dużym plusem jest opcja dekoracyjna . no i w kwestii porównawczej jak to wygląda cenowo?
Rekomendowane odpowiedzi