Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam pytanie do posiadaczy Glossy White czy Aquael stosuje bezpieczne szkło do wszystkich boków czy tylko do dwóch krótszych i jednego długiego ? Bo dzisiaj byłem odebrać mojego baniaczka i nie małe zaskoczenie ponieważ w infografice na stronie aquaela widać następujące otworzy na rurki (foto w załączniku) natomiast zdziwiło mnie iż bezpieczne szkło jest tylko z trzech stron  a ktoś pokazywał że ma również na tej tylnej ściance dlatego też prosiłbym o pomoc bo na razie wstrzymałem się z  zakupem bo nie weim co zrobić tutaj płaci się też trochę za bezpieczeństwo u mnie akwarium ma być wyspą i dlatego też teraz zastanawiam się czy nie kupić zwykłego opti white 120x40 od jakiegoś szklarza i zrobić do tego pokrywę na pewno taniej zapłacę tylko teraz nie wiem co zrobić bo nie wiem czy te szkło bezpieczne jest z każdej strony ...

Proszę o pomoc.

20180915_120416.jpg.cb9e796755217c72d248cb4945390948.jpg

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez Ertos
Opublikowano

@Ertos według mnie to te ich niby bezpieczne szkło jest Tobie potrzebne do niczego. Bardziej bym się upierał, że na zdjęciach inne przepusty kablowe a w rzeczywistości inne. To co kombinujesz czyli zakup u szklarza będzie lepszy. Bo jeżeli akwa ma być widoczne z trzech stron to jak planujesz ukryć właśnie te przepusty? Będą wyglądały co najmniej dziwacznie i nieelegancko.

Opublikowano (edytowane)

A zamawiając akwarium możesz od razy wstawić panel filtracyjny i dostosować wymiary idealnie do posiadanego miejsca.

Tutaj przykład takiego filtra oczywiście w Twoim akwarium powinien być inny projekt 48191403_1485291871573897_66462226394067

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 2
Opublikowano
[mention=8327]Ertos[/mention] według mnie to te ich niby bezpieczne szkło jest Tobie potrzebne do niczego.

Nie zgodzę się. Ja na przykład mam małe dzieci i dla mnie to ważny element.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Opublikowano

„Powstaje na skutek trwałego sklejenia 2 tafli szklanych za pomocą specjalnej folii (najczęściej bezbarwnej lub mlecznej). W przypadku rozbicia szkła nie rozpada się ono, lecz trzyma się na folii.”

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, Bobixo napisał:

„Powstaje na skutek trwałego sklejenia 2 tafli szklanych za pomocą specjalnej folii (najczęściej bezbarwnej lub mlecznej). W przypadku rozbicia szkła nie rozpada się ono, lecz trzyma się na folii.”

Powiem szczerze ,że faktycznie jest to fajny sposób. Coś jak szyby samochodowe albo antywłamaniowe. Nawet jeżeli ta folia ma wpływ na lekkie przekłamanie kolorów to w naszym biotopie nie jest to aż tak istotne . A może nawet jest niezauważalne? Dzięki z odpowiedź.

Opublikowano
5 godzin temu, Bobixo napisał:

Nie zgodzę się. Ja na przykład mam małe dzieci i dla mnie to ważny element.

Ja też mam małe dzieci i jakoś nigdy im nie przyszło do głowy aby walić w szkło. Nie daje im młotka a zwykła zabawką prędzej porysuja akwarium niż je stluka.

Może kolega @Mariusz.wegaopowie i swoim przykładzie i tym całym super safety szkle. Z tego co pamiętam to jakieś mazie były na foli i jeszcze raz Aquael wymieniał mu szkło.

Opublikowano

Okej to teraz mogę napisać jak zakończyła się ta cała historia i w sumie jakie warianty mnie czekały. Otóż zadzwoniłem do producenta bezpośrednio na stronę aquaela i również do dwóch sklepów z allegro które oferowały tamten zbiornik i w sumie w kwesti dochodzeniowej wyszło że faktycznie aquael nie stosuje bezpiecznego szkła z tyłu zbiornika w jednym sklepie mówili że mają taki na wystawie ale po prośbie o przesłanie zdjęcia okazało się że tylna szyba jest zwykłym flotem 8mm. Co do otworów faktycznie aquael przyznał się że infografika jest myląca i wramach rekompensaty zaproponowali mi rabat na zbiornik wraz z szafką miły gest nie mniej nadal zastanawiałem się czy go zakupić. I w sumie miałem do wyboru poszukiwanie szklarza który mi wykona bezpieczny baniaczek + pokrywę lub kupić tego glossy no i zadecydowała moja druga połówka bez zbęnych ceregieli wybór padł na glossy.

Akwarium przy wnoszeniu sprawiało kłopot i też w sumie przyczyniło się do urazu pleców u mnie bo do tej pory mnie boli kręgosłup ale ból mija akwarium już stoi i można przejść do dalszej realizacji planów związanych z nim

Sam baniaczek wykonany schludnie szlify trapezowe nie mniej trochę brakuje czystości na szkle zostały mazy z silikonu ale to nie kłopot :)

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, Ertos napisał:

no i zadecydowała moja druga połówka bez zbęnych ceregieli wybór padł na glossy.

Decyzja słuszna. Wątpię abyś na miejscu znalazł fachowców którzy by to  zrobili w zadowalający sposób. Nasi partnerzy pewnie tak..ale to  już transport i dodatkowe koszta. A tak masz już w domu i teraz tylko się cieszyć i kontynuować zakładanie biotopu.

• Lubię to 1