Skocz do zawartości

Oświetlenie aquael retro fit planta+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Rozpoczynam swoja przygode z pysiami i mam pytanie . Posiadam przygotowane akwarium z roslinkami z odwietleniem retro fit planta firmy auael ( https://aqua-light.pl/moduly-retro-fit-aquael/1148-leddy-tube-retrofit-plant-16w-8000k-aquael.html)

Czy ktos moze cos takiego posiada bo chce do tego dokupic takze retro fit z aquala wersje sunny lub marine i niepotrafie się zdecydowac ktora opcja byla by lepsza

SUNNY - https://aqua-light.pl/moduly-retro-fit-aquael/1149-leddy-tube-retrofit-sunny-16w-6500k-aquael.html

MARINE - https://aqua-light.pl/moduly-retro-fit-aquael/1177-leddy-tube-retrofit-marine-16w-10000k-aquael.html

Edytowane przez Voldimer
Opublikowano

Ja w swoim akwarium posiadam Retrofita 16W Sunny. Barwa ta bardzo ładnie podkreśla kolory moich ryb tzn. Saulosi. O ile niebieski nie kłuje w oczy to żółty jest bardzo ładny. Według mnie sunny jest za żółty i sam zastanawiam się aby zmienić na planta albo marinea. Przywołam może do tablicy Bartka @Bartek_De, który posiada zarówno planta jak i marine. W zasadzie marine miał i obydwie świetlówki jakie obecnie posiada to planty.

Opublikowano

Ja posiadam 2x retrofit plant 18W. Wcześniej mialem plant + marine i nie byłem do końca zadowolony. Wiadomo, że każdy postrzega barwy inaczej. Dla mnie belka marine wprowadzała żółtą poświatę co bardzo mi się nie podobało. Obecnie przy dwóch belkach plant uważam, że mam białe, zimne światło z delikatną, fioletową poświatą i to mnie satysfakcjonuje. Już jedna belka plant umieszczona z przodu daje bardzo fajny efekt, ale chciałem jednak doświetlić tło. Gdybym miał czarne tło na pewno zostawiłbym jedną belkę plant z przodu.

A tak to wyglada 2x retrofit plant 18W
68d0878b2ef866b1c479cca6812216f2.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Haha idealnie Jarku

Opublikowano (edytowane)

Nie mam wlasnie tla w akwarium  bo mam je posrodku pomieszczenia czyli z kazdej strony jest widoczne. Ta poswiata bardzo mozno na zolto nadaje? U mnie i tak 18w nie wejdzie tylko 16W 

Edytowane przez Voldimer
Opublikowano

Na zdjęciu poniżej jest plant z tylu i marine z przodu. Zwróć uwagę na kolor kamieni, są jakieś takie żółto-zielone, a w rzeczywistości wyglądają tak jak na zdjęciu z wcześniejszego posta. Jeśli masz akwarium widoczne z obu stron to zakładaj dwa planty i będzie pan zadowolony
becb7b042218a2db2b1eb5d88ee88696.jpg

Opublikowano

klik tutaj są moje fotki z jedną lampa plant 18w.

Zaatanawiam się czy jednej sunny 16w nie dać bo mogę za 65zl mieć ale chyba zrezygnuje po powyższych informacjach.

Opublikowano

Plant są świetne. Mam w jednym zbiorniku (akurat nie Malawi) moduły Samsunga, oraz równolegle te retro-fity Aquaela i wydaje się, że te Aquaele świecą dużo ładniej i jaśniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale Plant, to barwa 8000K, a więc różowa, tak jak świetlówka Sylvania Grolux, którą mam, a której nie świecę z uwagi na kolor. Obecnie świecę tylko 1x T8 30W białą 865. Nie będzie zbyt "cukierkowo"?