Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak z tym no3 to i tak myśle ze warto pomyśleć bo nie wiem jak będzie to u mnie wyglądać z pewnością muszę prowadzić obserwacje :) a co do tematu obsadę już mam ale ile sztukowo kupić i do ilu docelowo zredukować później ? 

Opublikowano

Kup po 10 szt i zobaczysz jak się ryby zaczną same dobierać przecierac. Mam Saulosi i Sprengerae. Saulosi kupiłem 15 szt z czego miałem 7 samców a rdzawego kupiłem 10 szt i chyba mam 5 na 5 jeszcze do końca nie jestem pewien

• Lubię to 1
Opublikowano

A jak już urosną to takie stadko jednego i drugiego gatunku docelowo powinno liczyć ile ? Tzn te haremy jak są zbudowane ile samczyków na ile samic ? 

Opublikowano
3 minuty temu, Ertos napisał:

A jak już urosną to takie stadko jednego i drugiego gatunku docelowo powinno liczyć ile ? Tzn te haremy jak są zbudowane ile samczyków na ile samic ? 

Nie ma sztywnych reguł, w jednym akwarium spokojnie żyje 7 samców, w innym 2, nie są w stanie ze sobą mieszkać.

Opublikowano

Czyli teoretycznie na 4 samce jakby się trafiły z jednego gatunku i jeden byłby bardzo figo fago to lepiej teoretycznie jego odłowić i tamte by może się jakoś dogadały :) 

Opublikowano
6 minut temu, suricade napisał:

w innym 2, nie są w stanie ze sobą mieszkać.

Dokładnie u mnie tak było z Saulosi miałem samca alfa jak tylko beta zaczynał się wybarwiac odrazu dostawał łomot w efekcie czego podnosił śmierć potem kolejny beta załatwił alfa i tak po kolei kolejnych jak tylko zaczęły się wybarwiac. Dodam jeszcze tylko że sprawdziło się to co powiedział mi sprzedawca z fischmagic że 2 samce Saulosi nie będą ze sobą żyły i prędzej czy później zostanie jeden troszkę mnie to dziwiło na początku ale niestety się sprawdziło 

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, halabala napisał:

Dodam jeszcze tylko że sprawdziło się to co powiedział mi sprzedawca z fischmagic że 2 samce Saulosi nie będą ze sobą żyły i prędzej czy później zostanie jeden troszkę mnie to dziwiło na początku ale niestety się sprawdziło 

To też nie zawsze się sprawdza, w obsadzie do niego 3 samce żyły sobie spokojnie w  160 l, czwartego faktycznie załatwiły.

• Lubię to 2