Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przerabialem mocowanie folii na wode z dodatkiem plynu do mycia naczyn ,olej spozywczy ..to wszystko .... jest slabe na dluzsza mete.

Ostatnio polecialem 3 strony akwarium waleczkiem ..zwykla czarna farba latexowa ....(stosunkowo latwo usunac ... ).

słabe u mmnie nigdy nie było...

olejem? nie bardzo rozumiem

--

Dowiedziałem się od producenta że montaż takiej folii może być z zastosowaniem zwykłego ALE! BEZBARWNEGO płynu Z ALKOHOLEM do mycia szyb.

1. myjemy szybe tym płynem- odtłuszczamy i później wycieramy do sucha

2. robimy mgiełke na powierzchni którą chcemy okleić i przykładamy do niej folię

3 wyciągamy / wyciskamy szpatułką (dowodem osobistym czy też inną kartą) napsikaną mgiełkę spod folii od środka na zwenątrz

Wszystko przy użyciu jednego płynu. Za kilka dni będę tak robił i dam znać czy działa ;)

nie potrzebowałem do tego producenta folii :D

Opublikowano

Szlak mnie zaraz trafi- przyznam że jestem sprawny i mam smykałkę do manufaktury.... ale ta folia zaraz mnie zje! sposób który opisałem poniżej jest .... no nie wiem czy dobry czy ja za mało napsikałem ....

Robiłe 2 ściany - mała boczną i dużą tylną..

Mała wyszła za 3 razem a duża.... yyy zabrakło folii ... MASAKRA! chyba zmieniam metode...

Opublikowano

hehe to ciekawe, ja nigdy nie zużyłem więcej folii niż powierzchnia oklejana x1 szt ;)

może to ten alkohol?

zwykły ludwik u mnie działał, ale zielony bo żółtego nie lubię zapachu :P

i nie mgiełka, tylko szyba spływająca pianą ;)

Opublikowano

A czemu kleicie na zewnątrz? Ja, jak już wielokrotnie tu pisałem, swoją folię (czarny mat) wkleiłem od środka baniaka. Zbiornik stoi, nic się nie dzieje, ryby rosną i się trą jak głupie;) Akwa zalane jakoś w październiku 2011 i do tej pory zupełnie nic. Nie widać pęcherzyków powietrza, nie widać szarości kleju itp. Polecam swój patent;) A co do klejenia samego w sobie...kleiłem na płyn do naczyń...też zielony ludwik;) i suszarkę, żeby klej lepiej trzymał.

Opublikowano

naklejoną od zewnątrz łatwiej utrzymywać w czystości... od wewnątrz wiem że bym przy czyszczeniu zarysował prędzej czy później, a potem restart żeby to wymienić... ;)

Opublikowano

Uwierz mi, że nie ma z utrzymaniem czystości problemów;) Czyszcze szyby filcową końcówką czyścika do szyb i jest na prawde ok. Po tylu miesiącach folia wygląda jak nowa.

Opublikowano

IMO jedynym plusem klejenia foli wew. baniaka jest to, że nie ma efektu lustra (obecnie mam folie naklejoną wew. a przez lat kilka miałem na zew. więc wiem co pisze). Fakt sporo trzeba się napieprz.... by rys przy odglonianiu nie narobić ale uważam, że warto. Jak czytam ten temat to widze, że ludzie przesadnie panikuju z przyklejaniem foli. Jakieś płyny używają do naczyń, oleje itp. Cudy nie widy. :P Wystrczy lekko SAMEJ wody zapodać do zraszacza, kawałek np. szmatki, filcu etc i po temacie. Nie ma co się mocno podniecać smugami, pęcherzykami powietrza bo i tak po dniach kilku max kilkunastu wszystko zniknie..

Opublikowano
IMO jedynym plusem klejenia foli wew. baniaka jest to, że nie ma efektu lustra (obecnie mam folie naklejoną wew. a przez lat kilka miałem na zew. więc wiem co pisze). Fakt sporo trzeba się napieprz.... by rys przy odglonianiu nie narobić ale uważam, że warto. Jak czytam ten temat to widze, że ludzie przesadnie panikuju z przyklejaniem foli. Jakieś płyny używają do naczyń, oleje itp. Cudy nie widy. :P Wystrczy lekko SAMEJ wody zapodać do zraszacza, kawałek np. szmatki, filcu etc i po temacie. Nie ma co się mocno podniecać smugami, pęcherzykami powietrza bo i tak po dniach kilku max kilkunastu wszystko zniknie..

Jak miło, że nie jestem sam z patentem wklejenia folii od wewnątrz:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wątek stary ale komuś może się przydać ta informacja.

Sam szukałem w wielu sklepach zoologicznych, a na allegro spotkałem 1 rodzaj i kolor.

Folie rożnego rodzaju i koloru dostaniecie w firmach zajmujących się tworzeniem reklam, bilbordów i reklam samochodowych.

pozdrawiam,