Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy ryby z grupy predatorow a konkretnie dwie odmiany tego samego gatunku mozna trzymac w jednym zbiorniku? Czy moze dojść do krzyżówek. 

Chodzi mi o 

champsochromis caeruleus oraz champsochromis spilorhynchus

Opublikowano
8 godzin temu, Junior8 napisał:

Mam pytanie czy ryby z grupy predatorow a konkretnie dwie odmiany tego samego gatunku mozna trzymac w jednym zbiorniku? Czy moze dojść do krzyżówek. 

Chodzi mi o 

champsochromis caeruleus oraz champsochromis spilorhynchus

Witaj
Nie powinno trzymać się dwóch odmian jednego gatunku,  istnieje możliwość krzyżowania się między sobą. Mało jest informacji o tych rybach a tym bardziej o krzyżówkach , niewiele hodowców decyduje się na takie ryby. Nie pomogę Tobie w gatunkach o które pytasz ale pamiętam że kiedyś pisał o tym pan Wiechecki. Chodziło o początki hodowli Haplochromisa livingstoni i H.polystigma, okazało się że ryby te z łatwością krzyżują się. W starej książce tego autora znajdziesz nawet fotkę bastarda. Nie rozmnażałem ryb z tej grupy, jednak z tego co wiem do takich krzyżówek dochodzi gdy w jednej odmianie brakuje samic , wówczas samiec dobiera się do samicy innej odmiany.  Ryby o których opisywał autor były do siebie podobne, stąd dobierając gatunki wybieramy samca żółtego ,niebieskiego,i w pasy. Ktoś taki układ wymyślił i ma to swoje uzasadnienie.
pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

Nimbo u mnie krzyżują się permanentnie zwłaszcza samiec livi... zapyla samice venustusa i polystigmy.

Miałem ponad rok razem dwa champso i nawet próby nie widziałem...

Mam tez fotkę bastarda jak dimidio compres wytarl samice crabro... kratek żył jako ciekawostka, ale tyranno też się nim zaciekawił... 10 lat obserwacji predatorow i 6 mbuny uczy, że  wiele nauki jeszcze...

• Lubię to 1
Opublikowano

Predatory to dla mnie nowość dlatego pytam bo bardzo mi się podoba champso. Jedne mam a drugie chcialem dokupic stąd moje pytanie. Z noumbuna tylko delfiny kiedys trzymałem i mam do nich duzy sentyment. Poczatki jak kazdy mbuna tez kilka ładnych lat ale to z 10 lat temu. Potem tanganika w przeróżnych kombinacjach gatunkowych. Przy rozbudowie akwarium predatory zamieszkały u mnie. Mało o nich wiem narazie wiec pytam bardziej doświadczonych. Narazie z obserwacji moich moge napisac ze wszystkie moje bestie siedzą od dwoch dni na 50 cm akwarium bo fossorochromisowi się na amory wzięło :)