Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zbudowałem kaseciaka pod Jebao/Jecod DCT-4000, teraz okazuje się że jest problem z jego dostępnością w kraju. Dostępne są natomiast DCS-4000. Wymiary ma te same co DCT więc teraz pytanie czy miał ktoś przyjemność ją użytkować i czy zmiana literki z T na S robi dużą różnicę, a może żadną? ;)

Edytowane przez Mróz
Opublikowano

Ale czekaj czekaj, DCP są chyba teraz nawet tańsze (albo źle patrzę). Weź DCP, bo jest cichsza i ma lepszą regulację przepływów.

No chyba że nie zmieści Ci się do kaseciaka? Ale jak zmniejszysz/dorobisz inny koszyk ochronny na zasysie, to powinna wejść.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam dcs 4000.  Pracuje w mojej 375 na min. Czyli wg instrukcji 2800 l/h.  Mam założoną  na wylocie  rurkę  1 cal. Pompuje  tak że  nie potrzeba falownika. Słychać  delikatnie  jej prace.  U mnie akwarium stoi  w sypialni i żona  nie narzeka. W jakim akwarium   będzie u Ciebie  będzie  pracować?  Wg mnie  jej "wadą"  jest to że  nie ma  szerszego zakresu regulacji - minimalnego przepływu  albo pompa jest za mocna do mojego akwarium. I wystarczała  pompa o max 3000 l/h.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Mróz napisał:

czy zmiana literki z T na S robi dużą różnicę, a może żadną? ;)

Najważniejsze różnice pomiędzy pompami z serii DC/DCT a DCS
- umieszczenie całej elektroniki w sterowniku zewnętrznym - podczas jakiejkolwiek awarii nie ma konieczności wymiany całej pompy.
- podnoszenie słupa wody zwiększone o 20%
- większa kultura pracy

http://korale.pl/jebao-dcs-4000.html

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tom74 napisał:

Mam dcs 4000.  Pracuje w mojej 375 na min. Czyli wg instrukcji 2800 l/h.  Mam założoną  na wylocie  rurkę  1 cal. Pompuje  tak że  nie potrzeba falownika. Słychać  delikatnie  jej prace.  U mnie akwarium stoi  w sypialni i żona  nie narzeka. W jakim akwarium   będzie u Ciebie  będzie  pracować?  Wg mnie  jej "wadą"  jest to że  nie ma  szerszego zakresu regulacji - minimalnego przepływu  albo pompa jest za mocna do mojego akwarium. I wystarczała  pompa o max 3000 l/h.

Na ten moment ma pracować w 240l, chciałem dać tą pompę żeby było przyszłościowo do większego baniaka (miała pracować właśnie na minimum bez potrzeby użycia falownika), ale jak piszesz że za mocna do 375 to chyba faktycznie wezmę taką z max 3000l/h. 

Opublikowano (edytowane)

Możesz ją  zdlawic  stosując  na wylocie  rurkę  1/2 cala. Zdlawi to pompę  skutecznie - jeżeli pompa  ma później pracować w większym akwarium. Nie ma sensu żebyś zaraz kupował  drugą.

Na forum ktoś  pisał,  że zastosował arduino  do sterowania falownika jebao rw 15? Ponieważ na fabrycznych nastawach był  za mocny .

Dodatkowo budując sterownik na Arduino  załatwione  masz sterowania oświetleniem led.

Edytowane przez Tom74
  • Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, jaras napisał:

Tu masz pompę z pełną regulacją przepływu DCP 3000 - o innej mocy też są

https://reefshop.pl/pl/p/Jebao-pompa-DCP-3000-/7113

Żadnego dławienia nie stosuj, bo wzrośnie prędkość wylotowa wody z rury i będzie to skutkowało wymiataniem piasku :)

I to jest dobry wybór.

Drugi argument przeciw zdławianiu (a za kupnem DCP) jest taki, że jak zamiast zdławiania użyjesz zmniejszenia przepływu na kontrolerze (po prostu jednym przyciskiem zmniejszysz przepływ), to pompa pobiera sporo mniej energii elektrycznej.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...