Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekaw jestem co ile wymieniacie w swoich filtrach biologicznych wkłady? Ja mam calutki filtr zasypany ceramiką a na wlocie prefiltr. Ostatnio zaglądałem do niego po prawie roku pracy i wcale nie było za dużo brudu, przepłukałem ceramikę i ...no właśnie pytanie

1.wymieniać 1/3 lub 1/2 na nową

2.zostawić starą niech bakterie dalej pracują

Jak długo tak naprawdę używacie ceramiki i czy ta wyjęta to już definitywnie do kosza się tylko nadaje ?

pozdr.

Opublikowano

Prawdę mówiąc, to w moim filtrze znajdzie się jeszcze ceramika sprzed 3, może 4 lat... Niewiele, bo to raptem parę litrów, ale jest :wink: .

W niedługim czasie mam zamiar robić rewolucję w akwa i wtedy pewnie trochę wymienię... Reszta wkładów ma 1,5 roku, ale to głównie biobale, których nie trzeba w ogóle wymieniać, keramzyt, za który się niedługo wezmę i grys koralowy (też chyba pora wymienić)...

Opublikowano

wiesz ja podobnie jak Mateusz jeszcze nigy nawet kawałeczka cramiki nie wywaliłem, głownie wynika to z faktu ze przybywa mi zarówno litrażu jak i baniaków i przy zakładaniu czegos nowego to zawsze mieszam starą z nową dodają cdo nowego filtea i uzupełniając w starym. Nawet ja jakiś baniak był chwilowo likwidowany i filtr wyłączany z obiegu to ceramikę z niego tylko gruntownie płukałem i po jakims czasie wykorzystywałem ponownie.

W Twoim przypadku po roku czy nawet dwóch nic bym nie ruszał [poza okresowym przepłukiwaniem w wodzie z akwa oczywiście potem to juz trzeba indywidualnie obejżeć i zobaczyć na ile ta ceramika jest "zarośnieta" brudem.

Opublikowano

ok ceramika przepłukiwana co jakiś czas i do filtra ale jeśli chodzi o żwirek koralowy czy keramzyt to chyba bym częściej zmieniał bo to raczej ma stabilizować parametry wody a nie namnażać bakterie?

Opublikowano
jeśli chodzi o żwirek koralowy czy keramzyt to chyba bym częściej zmieniał bo to raczej ma stabilizować parametry wody a nie namnażać bakterie?

keramzyt to jest taka nikła namiastka ceramiki i nic nie stabilizuje tylko własnie namnaża - ale jego ze wzgledu na śmieszna cenę można i profilaktycznie czasem ciut podmiaeniać, co do gresu/żwieku koralowego to on ma stabilizować ale działa dość długo więc tez nie ma co szaleć z podmianami tego substratu