Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Uffff, długo mnie nie było :-), lato , prace przed domem - wykończenie ogrodu 🙂

Uporaliśmy się z filtrem wiec proszę o drobna analizę 🙂Proszę o informacje czy wszystko dobrze ?

Proszę również o zwrócenie uwagi na pompę czy dobrze jest umiejscowiona ( .....”pompowała wodę do góry „)

AD4546ED-7712-445E-9191-8AFDD5A90371.jpeg

BD3EC2FD-3673-4488-B113-BB88328A62A5.jpeg

B380740C-5229-47E9-99F9-773CD80F3608.jpeg

C0BBF686-593D-4091-8F03-6F32B191AA31.jpeg

4D6C7256-A21E-4893-BA5E-4181E02A92C0.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano
W dniu 16.12.2018 o 17:13, darkon napisał:

Twój projekt jest taki sam jak mój pracujący już dwa lata narurowiec z wyjątkiem grzałki, moja jest standardowa w akwarium. Zawór spustowy daj za pompą, jeśli pompę dajesz w pionie to pamiętaj aby pchała wodę w górę.

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Mam rozumieć ze pompa jest źle zamontowana , czy mogę ja obrzucić o 180’  ( strzałka w dół ) i będzie dobrze ?

Opublikowano
Mam rozumieć ze pompa jest źle zamontowana , czy mogę ja obrzucić o 180’  ( strzałka w dół ) i będzie dobrze ?
Nie, bo wtedy pompa będzie pchała zgodnie ze strzałką czyli w dół. To o czym wspomniał@darkon ma sens, bo o ile samej pompie to nie zaszkodzi to możesz mieć problem z jej odpowietrzeniem, ponieważ pompa będzie spychać powietrze w dół, które zgodnie z prawami fizyki będzie wracać z powrotem w górę. W tym momencie jeśli chcesz zachować kierunek przepływu musisz przenieść pompę w miejsce zaznaczone na zdjeciu poniżej ze strzałką skierowaną do góry. Jak zostawisz to tak jak jest teraz, to kierunek przepływu będzie odwrotny niż to narysowałeś.

62bcc65fc9db14c951938e4ef04fd10f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Moje pierwsze myślenie było również takie, ze powinienem przenieść pompę na druga stronę . Troszkę mnie to zmartwiło bo mega kombinacja z miejscem .

Zrobiłem rozeznanie i wychodzi na to ,ze nawet Stanisław Gajaszek ma pompę skierowaną strzałka w dół - tak wynika z filmików ; borutan23  również tak ma .
Zadzwoniłem do serwisu Grundfos i otrzymałem informacje że pompa może pracować ze strzałką w dół tylko należy cały korpus odkręcić ( 4 x imbus ) i obrócić .

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Oczywiście, że może. Zwróciłem tylko Twoją uwagę na fakt, że może być problem z odpowietrzaniem. W takim razie dobrze by było gdybyś dał zawór spustowy zaraz za pompą, ale to też będzie kłopotliwe, bo masz już tam inny zawór. No nic, obróć pompę, przekręć korpus i próbuj tak.

Opublikowano

Zawór spustowy znajduje się za pompą.

Problem ? Jaki ?

W przypadku dostania się powietrza obieg wody powinien przepchać ewentualne powietrze powietrze ?

Opublikowano
30 minut temu, darkon napisał:

Tak, pompa może pracować ze strzałką w dół. Problemem jest tylko jej odpowietrzenie jeśli zassie powietrze po czyszczeniu korpusów.

Jeżeli będą to tylko pojedyńcze bomble to nei ma żadnego problemu. Pompa jest w stanie przepchać naprawdę dużo powietrza, pod warunkiem że pracuje na wyższych obrotach.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 hour ago, darkon said:

Tak, pompa może pracować ze strzałką w dół. Problemem jest tylko jej odpowietrzenie jeśli zassie powietrze po czyszczeniu korpusów.

Mialem  problem zapowietrzania w moim narurowcu podczas czyszczenia. W momencie gdy załaczałem wyczyszczony korpus narurowy pompa natychmiast łapała powietrze i zaczynała się dławić. Rozwiazanie problemu okazało się bardzo proste - wystarczyło wypełnić korpus woda a następnie taki korpus wkręcić.

Opublikowano

Żeby pompa zaczęła pracować musi być zalana. Przy takim układzie jak na zdjęciu jest to nie wykonalne.

Wiele było już dyskusji na ten temat. Z przykrością stwierdzam, że powielane są cały czas te same błędy.