Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oki pompę wcisnę z prawej strony 🙂

Zastanawiam się czy zawór zamykający dać bezpośrednio przed pompą czy zaraz pod zaworem spustowym ?

Dając go bezpośrednio pod zaworem spustowym uniemożliwi dostanie się powietrza do pompy obiegowej podczas odpowietrzania .

Zastanawiam się również czy nie umiejscowić zawór spustowy w miejscu strzałki lub zawór odcinający .

Podczas wymiany pompy będę musiał zamykać wszystkie zawory z korpusów mechanicznych , chemia i od grzałki  a tak zamknąłbym tylko dwa zawory za pompą . 

5A891C70-265B-48C2-84A8-DD5F3ECD726B.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Co do usytuowania pompy, wypowiadać się nie będę bo jako mechanik inż. i budowlaniec mam zupełnie inne podejście do tematu niż Panowie specjaliści z forum.

Pytałeś dlaczego najgorsze. Są to korpusy dwuczęściowe. Musisz uważać przy wymianie wkładu bo zdarza się, że pękają na gwincie samego korpusu.

Edytowane przez miron.dmt
Opublikowano
15 godzin temu, Bartek_De napisał:

I właśnie dlatego mam zawór przed pompą. Żeby spuścić wodę wyłączam pompę, zamykam zawór między pompą a kranikiem i woda grawitacyjnie sobie zlatuje. Dodatkową zaletą takiego układu jest to, że kiedy wymieniam wkłady, wyłączam pompę zamykam obydwa zawory (przed mechanikami i przed pompą) otwieram kranik i jednocześnie wciskam obydwa odpowietrzniki na korpusach. Woda znajdująca się w korpusach zlatuje sobie przez kranik do poziomu gdzie jest on wklejony. Odkręcam klosze z wkładami i nawet kropla nie poleci do szafki.

Mam zrobione podobnie jak @Bartek_De i potwierdzam, że działa to bardzo dobrze. Ja mając miejsce pompę umieściłem w jednej linii z korpusami.

Nawet jeżeli zostaje powietrze po wymianie wkładów to pompa przepycha je bez problemów. Trwa to jednak trochę bo materiał filtracyjny (u mnie teraz sznurki) wolno
przepuszczają powietrze. Myślę, że w przypadku @mazilo może to utrudniać start pompy lub powodować jej dławienie.

IMHO trzeba będzie bardzo dobrze starać się odpowietrzyć korpusy po wymianie wkładów czego w moim układzie robić nie trzeba.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bojar napisał:

IMHO trzeba będzie bardzo dobrze starać się odpowietrzyć korpusy po wymianie wkładów czego w moim układzie robić nie trzeba.

Dlatego dobrze było by przenieść zawór odcinający tuż pod kranik. Wtedy większość powietrza ujdzie przez kranik podczas zalewania korpusów po wymianie wkładów

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Myślałem o ewentualnym umieszczeniu pompy jak najwyżej - poziomo . Obawiam się o takie umieszczenie pompy z uwagi na jej wagę 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Wszystko posklejane   🙂 .Jedna mała nieszczelność 🙉 

Wszystko działa jak powinno 🙈

Dziękuję wszystkim za sugestie .

Jutro ogarniam co włożyć do filtra mechanicznego i biologicznego 

5663F469-19E9-4B9D-A1A5-A45CEC50DE7F.jpeg

25F739BC-70D1-48BF-8EEB-CDCE305F1ABA.jpeg

Edytowane przez mazilo
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

lecimy dalej ....

Zapoznając się z wieloma postami doszedłem do wniosków o następujących wypełnieniach:

- trzy korpusy filtra mechanicznego wypełnię rurką owiniętą wataliną

Tutaj zastanawiam się nad uprzednim wykorzystaniem wypełnienia jakie otrzymałem przy zakupie korpusów -wkład piankowy PS5 USTM ?

-trzy korpusy biologiczne zasypie Matrixem firmy SEACHEM ,zaś górną powierzchnię  3-4 cm zasypię grysem koralowym.

-korpus purolite zasypię purolitem A520E

Tutaj zastanawiam się nad purolitem z erybka.pl -MB-400 lub MB-20 ,chodzi o zmniejszenie kosztów dostawy w przypadku zamawiania Matrixsa. Jak ten żywice mają się do A520E ???

Doczytał informację " jeśli poziom siarczanów jest bliski 90ppm lub go przekracza -żywica nie będzie działała ....."

Mam rozumieć , że zgodnie z tym korpus na purolite nie ma zasady bycia?

Do nalewania/uzupełniania wody wykorzystam 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano
47 minut temu, mazilo napisał:

-trzy korpusy biologiczne zasypie Matrixem firmy SEACHEM ,zaś górną powierzchnię  3-4 cm zasypię gresem koralowym.

-korpus purolite zasypię purolitem A520E

Tutaj zastanawiam się nad purolitem z erybka.pl -MB-400 lub MB-20 ,chodzi o zmniejszenie kosztów dostawy w przypadku zamawiania Matrixsa. Jak ten żywice mają się do A520E ???

Doczytał informację " jeśli poziom siarczanów jest bliski 90ppm lub go przekracza -żywica nie będzie działała ....."

Mam rozumieć , że zgodnie z tym korpus na purolite nie ma zasady bycia?

Jeżeli dasz matrix lub inną ceramikę to grys, nie gres ;) jest zbędny. Purolite A520e działa na NO3 pozostałe zmieniają twardość wody. Jeżeli chcesz zaoszczędzić na żywicy kup PA 202, która podobno działa przy wysokim stężeniu siarczanów.

Gotowy wkład

https://allegro.pl/oferta/wklad-10-cali-pa202-na-azotyny-do-regeneracji-sola-7231628834?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZDdhNzQ5MzItYTQzMy00NWYxLTg3MjAtZGIwZWQ0YjYzMjliAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b547dccd-89a1-4816-9cb9-8c5809e00093

Bez puszki.

https://allegro.pl/listing?string=pa 202 pure&bmatch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-uni-1-4-0918