pyzy22 Opublikowano 20 Listopada 2018 #1 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Witam wszystkich, mam zamiar zbudować narurowy system filtracji w swoim 300l baniaku. Projekt już jest (wzorowany oczywiście na waszych sprawdzonych rozwiązaniach i skonsultowany dodatkowo ze @stan za co mu bardzo dziękuję). Mam jednak dwa pytania, na które myślę, że z Waszą pomocą uda się odpowiedzieć. 1. Zastanawiam się cały czas czy wykonać instalację z PVC-U klejoną czy z PP zgrzewaną. Trochę zgłębiłem tematu i stawiałbym na PP - trwalsze, mniej awaryjne choć z pewnością droższe i... oglądałem rury, kształtki i zawory PP i trochę mnie zaskoczyła niska średnica wewnętrzna czyli ta, która nas najbardziej interesuje. Porównując rurę PVC-U z PP to 25mm PVC-U ma "na oko" (nie miałem czym zmierzyć) większą średnicę otworu niż PP 32mm. Patrząc również na zawory tutaj sprawa podobnie wygląda. Oczywiście nie znam wszystkich produktów i rodzajów odnośnie PP i może ktoś mądrzejszy podpowie co wybrać i zastosować aby cały układ działał tak jak należy. 2. Z uwagi na ograniczenia szafki (szerokość 120cm, głębokość ok 60cm- w środku pusto) zastanawiam się czy uda się upchać to wszystko zgodnie z projektem. Może ktoś z Was robił podobny projekt i będzie mógł coś więcej powiedzieć. Z góry dziękuję Wam za pomoc PS: Wiem, że schemat jest "średnio" czytelny ze względu na ilość symboli zastosowanych ale dla mnie "laika hydraulicznego" bardzo pomocny:) Narurowiec.pdf Edytowane 20 Listopada 2018 przez AndrzejGłuszyca
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Listopada 2018 #2 Opublikowano 20 Listopada 2018 @pyzy22 Wrzuciłem zdjęcie do postu...tak będzie wszystkim wygodniej.
pyzy22 Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Listopada 2018 1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał: @pyzy22 Wrzuciłem zdjęcie do postu...tak będzie wszystkim wygodniej. podziękować Masz jak zwykle rację
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Listopada 2018 #4 Opublikowano 20 Listopada 2018 1 minutę temu, pyzy22 napisał: Masz jak zwykle rację Tyskie lubię . Oczywiście żarcik:) 1
patec Opublikowano 20 Listopada 2018 #5 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Ja upchnąłem dwa razy tyle korpusów we wnęce 90cm szerokiej i 53cm głębokiej, tyle że na wysokość jest też 90cm i korpusy są jeden pod drugim. I jeszcze sporo miejsca zostało. A i pompę mam przed sekcją mechaników. Tak to wygląda: Edytowane 20 Listopada 2018 przez patec 1
pyzy22 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 21 Listopada 2018 10 godzin temu, patec napisał: Ja upchnąłem dwa razy tyle korpusów we wnęce 90cm szerokiej i 53cm głębokiej Polak potrafi :). Dzięki za wpis...pewnie jak nie uda się pociągnąć po linii wówczas z pewnością skorzystam z Twojego rozwiązania. A jak myślisz kleić czy zgrzewać?
patec Opublikowano 21 Listopada 2018 #7 Opublikowano 21 Listopada 2018 Ja kleiłem i chyba większość klei. Nigdy nie widziałem i nie znam technologii klejenia, więc się nie wypowiem w kwestii co lepsze. 1
Junior8 Opublikowano 21 Listopada 2018 #8 Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam ja zgrzewalem i jestem zadowolony srednica 32mm. Masywne wytrzymałe. Nie kleilem bo u mnie ciężko było zakupić wszystkie elementy na miejscu, zostal tylko net. A zgrzewane wszystko bylo a kilka razy musiałem dokupowac bo plany zmieniałem. Zmiescilem wszystko w szafce 107 cm i 60 cm. 3 mechaniki 3 biologi 1 purolite pompa baipas i grzalka w jednym. Zgrzewalem pierwszy raz w zyciu sam i łączyłem wszystko tez sam dziala nie ciekie 2
pyzy22 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #9 Opublikowano 21 Listopada 2018 22 minuty temu, Junior8 napisał: Witam ja zgrzewalem i jestem zadowolony srednica 32mm Dzięki - bardzo fajnie zaplanowane i wykonane. Gdybym miał szczegółowe pytania to będę męczył :). Pozdrawiam
Junior8 Opublikowano 21 Listopada 2018 #10 Opublikowano 21 Listopada 2018 Plan mialem jak ty rysunki itd. Jak przyszło do upychania pod szafką to wsxystko do zmiany :). Ogólna zasada zachowana tylko układ inny zeby srubunki się pomiescily zawory itd.
Rekomendowane odpowiedzi