Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, rekawiczka napisał:

Słuszna uwaga. Myśląc o plexi rozważałem dwa warianty - pierwszy to taki gdzie przy położeniu na dnie można zabezpieczyć boki silikonem, a drugie rozwiązanie dać plexi na cienką warstwe styropianiu.

Przekombinujesz . Użycie silikonu  niczego  nie zapewnia. W momencie jak np.zdecydujesz się na wyjęcie pleki   uszczelnionej to już zaczynają się problemy. Ne dokonasz wymiany ( nigdy nie wiadomo co zaczniemy kombinować) w ciągu pięciu minut. To już  inna logistyka. Możesz dać pleki na styropian..tylko po co? Wiem  co powiesz..aby pleksi nie naciskała na piasek a piasek na szkło pod ciężkimi kamieniami. Jeżeli masz już takie materiały to użyj.....jeżeli nie masz to porównaj koszty i dostępność w danym momencie.

6 godzin temu, rekawiczka napisał:

Ale chyba spienione PCV wydaje się też akceptowalnym rozwiązaniem.

Jeżeli jest to subiektywne stwierdzenie to masz rację.....ale my  takiego rozwiązania używamy od lat i dlatego je polecamy będąc jego pewnym . Opinie znasz...wybór należy do Ciebie.

1 godzinę temu, pyzy22 napisał:

osobiście zastosowałem kratkę rastrową wykorzystywaną chyba przeważnie w akwariach morskich. Tutaj film ją prezentujący (nie u mnie tylko film ogólny).  Ja u siebie złożyłem kilka kratek, tak że wyszło 120x60

Jest to też skuteczne rozwiązanie  tak samo jak styropian. Tyle ,że po odkopaniu piasku  ( zakładam ,że będzie) przez pyszczaki  kratka będzie widoczna.....i to już nie jest estetyczne. Styropian natomiast będzie bił  swoją bielą po oczach  i jego kuleczki będą pływać w wodzie co drażni oko. Nie neguje tych podkładów tyko przedstawiam wady i to czego doświadczyłem.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
2 hours ago, AndrzejGłuszyca said:
9 hours ago, rekawiczka said:

Słuszna uwaga. Myśląc o plexi rozważałem dwa warianty - pierwszy to taki gdzie przy położeniu na dnie można zabezpieczyć boki silikonem, a drugie rozwiązanie dać plexi na cienką warstwe styropianiu.

Przekombinujesz . Użycie silikonu  niczego  nie zapewnia. W momencie jak np.zdecydujesz się na wyjęcie pleki   uszczelnionej to już zaczynają się problemy. Ne dokonasz wymiany ( nigdy nie wiadomo co zaczniemy kombinować) w ciągu pięciu minut. To już  inna logistyka. Możesz dać pleki na styropian..tylko po co? Wiem  co powiesz..aby pleksi nie naciskała na piasek a piasek na szkło pod ciężkimi kamieniami. Jeżeli masz już takie materiały to użyj.....jeżeli nie masz to porównaj koszty i dostępność w danym momencie.

9 hours ago, rekawiczka said:

Ale chyba spienione PCV wydaje się też akceptowalnym rozwiązaniem.

Jeżeli jest to subiektywne stwierdzenie to masz rację.....ale my  takiego rozwiązania używamy od lat i dlatego je polecamy będąc jego pewnym . Opinie znasz...wybór należy do Ciebie.

Spoko, już zdecydowałem że będzie spienione pcv bo kamienia jest sporo ;)

Edytowane przez rekawiczka
  • Lubię to 2
  • Haha 1