Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, misiek80 napisał:

Nie wiem, czy to wielki problem żeby co tydzień lub dwa wyłączyć na mement kubeł, otworzyć go, wyjąć i wypłukać wkłady, ewentualnie wymienić jakąś watę, wsadzić wkłady, skręcić kubeł i podłączyć. Ile to może zajmować każdorazowo - kwadrans?

Generalnie, większość z nas stara się ograniczać zaglądanie do kubła co tydzień czy dwa i stosuje takie czy inne prefiltry.
Zrobisz jak uważasz.
Każdy używa innego rozwiązania i każdy będzie zachwalał swoje jako najlepsze. 
Jak masz możliwość to umów się z kimś z twojej okolicy i zobacz jak filtracja działa na żywo i wtedy może łatwiej ci będzie podjąć decyzję.
Wydać kasę zawsze zdążysz, chodzi o to żebyś potem nie żałował i nie musiał potem kombinować :) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla jednego to nie problem a dla drugiego już tak. Chociaż nie nazwałbym tego problemem (bo jak hobby może być problemem) ale właśnie upierdliwością. Ten kwadrans to według mnie tak optymistycznie. Według mnie taki AC 2000 ma zdecydowanie większą wydajność niż Fluval 406. Zrobisz jak uważasz bo to Twoje akwarium. Kubeł fajna sprawa gdy go za często nie będziesz otwierał. Pamiętaj, że sam w sobie będzie miał trochę wody więc targanie co tydzień kobyły nie będzie przyjemnością. Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy.

Opublikowano
44 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy.

Być może kolega nie pali 😉

Opublikowano (edytowane)

18 godzin temu, rafalniski napisał:
Generalnie, większość z nas stara się ograniczać zaglądanie do kubła co tydzień czy dwa i stosuje takie czy inne prefiltry.
Zrobisz jak uważasz.

Zgadza się, tyle że tu kolega chce użyć kubła jako mechanika

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
5 godzin temu, Bartek_De napisał:

Zgadza się, tyle że tu kolega chce użyć kabla jako mechanika

Pytanie tylko czy drut czy linka i jaki przekrój tego kabla? Pewnie im większy przekrój tym wydajność lepsza. ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

Pytanie tylko czy drut czy linka i jaki przekrój tego kabla? Pewnie im większy przekrój tym wydajność lepsza. ;)

No dobra, odgryzłeś się :P:lol: Telefon zrobił psikusa. Poprawione 👍

Opublikowano
W dniu 15.11.2018 o 15:08, Jerry_jerry napisał:

Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla jednego to nie problem a dla drugiego już tak. Chociaż nie nazwałbym tego problemem (bo jak hobby może być problemem) ale właśnie upierdliwością. Ten kwadrans to według mnie tak optymistycznie. Według mnie taki AC 2000 ma zdecydowanie większą wydajność niż Fluval 406. Zrobisz jak uważasz bo to Twoje akwarium. Kubeł fajna sprawa gdy go za często nie będziesz otwierał. Pamiętaj, że sam w sobie będzie miał trochę wody więc targanie co tydzień kobyły nie będzie przyjemnością. Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy.

Unimaxy to duże byki :) coś za coś - oferują dużą pojemność.

No i jaką filtrację wybrał autor tematu? Tak żeby podsumować :)

Opublikowano

To 360 l akwa będzie stało w firmie. Do wydania jest 5 tysi. Szafka 800,akwa optima white 1200, pokrywa alu z ledami 700, eheim 2215+ 400, grzałka 100, testy 100, folia, podkładka, siatka, termometr, piach,media filtracyjne żarcie itp. 400.Na mechanika i ryby zostaje 1300 więc można szaleć. Kolega jeszcze nie zdecydował,ma czas do przyszlego piatku.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.