Skocz do zawartości

Phosmax Pro lub Basic - regeneracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was próbował regenerować Phosmax w wersji Basic lub Pro?

Aquael nigdzie nie pisze, że można (wysłałem do nich jeszcze mejla w tej sprawie. Czekam na odp), a tutaj gościu twierdzi że z powodzeniem regeneruje chlorem:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Właśnie kupiłem Phosmax Basic i zobaczymy czy to prawda.

Jeżeli absorber jest na Al2O3 to znalazłem opracowanie Pani Ewy Szatyłowicz z Białostok University of Technology. W tabeli procentowe zestawienie efektywności usuwania zanieczyszczeń przez absorber.

Jest wiele zależności, które rzutują na proces absorpcji.

Absorber nieznacznie podnosi ph wody, średnio o 0,23.

Pani pisze, że jest możliwa regeneracja złoża, ale NaOH o stężeniu 4% Po każdej regeneracji aktywność tlenku glinu spada o 10-15%

Efektywność usuwania zanieczyszczeń w procesie adsorpcji Al2O3.pdf

10.05.2019r.

Minęło 48 godzin od umieszczenia 1 litra absorbera w filtrze.

Pomiar fosforanów przed testem produktu wynosił: 2,12ppm

- pomiar 10 maja wyniósł: 0,70 ppm

Pomiary będę wykonywał raz w tygodniu. Myślę, że w przeciągu trzech miesięcy wszystko się wyjaśni.

15 czerwiec 2019 r.

08 maja  Phosmax Basic znalazł się w moim filtrze narurowym. Ostatni pomiar wykonałem 14 czerwca i w dalszym ciągu mam pozytywny wynik co do stężenia fosforanów.

Jestem mile zaskoczony efektywnością złoża. Myślę, że w przyszłym tygodniu zabiorę się za regenerację.

Wyniki pomiarów:

- pomiar 10 maja: 0,70 ppm

- pomiar 17 maja: 0,87 ppm

- pomiar 24 maja: 0,82 ppm

- pomiar 01 czerwca: 0,76 ppm

- pomiar 07 czerwiec: 0,75 ppm

- pomiar 14 czerwca: 0,92 ppm

- pomiar 21 czerwca: 1,01 ppm

- pomiar 28 czerwca: 0,98 ppm

Grubo ponad miesiąc FOSMAX trzyma parametry na stałym poziomie.

Rozebrałem filtr i ku mojemu zaskoczeniu wkład nie daje się wyjąć w filtra narurowego.

Kulki skleiły się tak, że muszę teraz wykuś całą zawartość.

Filmik na YouTube to jakaś ściema.

Wnioski:

1) Wkład bardzo dobrze utrzymuje stałe parametry fosforanów w zbiorniku przez długi okres czasu.

2) Nie nadaje się do regeneracji. Producent pisał o zastosowaniu tylko do słodkowodnych akwa. Ja dosypuję przy podmianie (20 litrów) raz w tygodniu czubatą łyżkę soli niejodowanej. Może, sól powoduje zbrylenie wkładu?

3) Kilogram kosztuje 25zł + przesyłka. Według mnie środek wart jest swojej ceny.

Pozdrawiam

Mirek

Edytowane przez miron.dmt
  • Lubię to 1