Skocz do zawartości

Mleczna powierzchnia wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma znaczenia czy powietrze leci czy nie,długość zbiornika 120cm, filtracja to dwa filtry wewnętrzne oraz przelewowy własnej roboty o pojemności 50l. Co do karmienia to tylko mrożonki.

IMG_20181021_093701.jpg

Edytowane przez aewo
Opublikowano

Skoro karmisz tylko mrożonkami to być może masz wysokie PO4 i NO3. Kiedyś też miałem z tym problem i dodatkowo szyby pokrywały się tym mlecznym nalotem. Gdy zszedłem do niskich wartości tych dwóch parametrów to problem minął. Mleka na powierzchni nie ma a czyszczenie szyby od środka wystarczy zrobić raz na dwa tygodnie. Wiadomo, że każde akwa jest inne ale sprawdzić nie zaszkodzi

Opublikowano
6 godzin temu, aewo napisał:

Nie ma znaczenia czy powietrze leci czy nie,długość zbiornika 120cm, filtracja to dwa filtry wewnętrzne oraz przelewowy własnej roboty o pojemności 50l. Co do karmienia to tylko mrożonki.

No to masz winnego za takie tłuste plamy na powierzchni tafli.Od razu domyśliłem się że to przez pokarmy,dlatego też o to zapytałem...

Nie wiem jakie masz ryby dopasowane pod względem żywieniowym,ale może zrezygnuj z mrożonek na rzecz suchego pokarmu premium dobrej jakości który nie pozostawia tłustych plam na tafli...

Ps.Mam nadzieję że mrożonki przed podaniem rozmrażasz i płukasz je w sitku pod bieżącą wodą?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dziś dotarł do mnie skimmer Sunsun JY-02. Jestem pod wrażeniem jego działania, po 20 minutach powierzchnia wody bez żadnych zanieczyszczeń. No i cena robi wrażenie-34 PLNz wysyłką

IMG_20181124_165002.jpg

IMG_20181124_164648.jpg

IMG_20181124_164625.jpg

IMG_20181124_164322.jpg

IMG_20181124_164308.jpg

Edytowane przez aewo
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

..

4 minuty temu, aewo napisał:

Żadnych bąbelków nie wypuszcza.

Dzięki..Eheim niestety ale przy otwartym suwaku na full wypuszcza. Jak kiedyś będę zmieniać to zmienię na ten co masz. Jeszcze raz dziękuję za informację.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca