Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Już wkrótce bedę posiadaczem standardowej 240-tki, planuje obsadę : Hongi docelowo 1+4, Hara 1+4, Saulosi 1+4, mam pytanie do wysokiej klasy specjalistów odnośnie filtracji- wiem temat był wałkowany :) Mam takie dwa typy:

Aquael cyrkulator 1500  + AQUAEL MidiKani 800 Filtr kubełkowy 

Falownik JVP 101 3000l/h  + AQUAEL MidiKani 800 Filtr kubełkowy  +Prefiltr zewnętrzny  HW-603A

Który zestaw polecacie ?

=

Opublikowano

Żeby nie było, że wszystkim nowym doradzam jedynie kaseciaki zamiast tego całego szpeju jaki chca do środka pakować :mrgreen: mam tym razem radę merytorycznã: AC1500 jest ciut za słaby do takiego szkła, kup lepiej AC2000. Jakby co to go zdławisz na wylocie.

Poza tym trzy gatunki w takim baniaku będzie ci trudno utrzymać (wiem z doświadczenia) ale to do innego działu sprawa.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pączek napisał:

Falownik JVP 101 3000l/h  + AQUAEL MidiKani 800 Filtr kubełkowy  +Prefiltr zewnętrzny  HW-603A

=

Ten Falownik JVP 101 3000l/h  będzie za slaby mam u siebie i nie polecę do 240 l. do 80 cm może tak ale nie do akwarium 120 cm długości.

Edytowane przez biedronka
Opublikowano
W dniu 19.10.2018 o 17:03, Pączek napisał:

Aquael cyrkulator 1500  + AQUAEL MidiKani 800 Filtr kubełkowy 

Który zestaw polecacie ?

Witaj!

Wybrałbym taką opcję -

Midikani 800 ( w koszu 1-1.5l ceramiki) + pompa Unipump 1500 + prefiltr HW-603A( w nim między dwoma gąbkami dałbym cienką warstwę waty-polecam JBL Symec) ...

Falownik jaki mogę polecić to Jebao/Jecod RW-4 ,lub tańsza opcja Sun Sun JVP 130 ...

Z falownikiem na razie bym się wstrzymał...Jak będą rybki,i ich zalegające odchody,to będziesz potem kombinował ;)