Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

jaki wkład proponujecie do filtracji biologicznej do Aquael Turbo Filtr 2000 oraz w jaki sposób można poprawić krystalizację wody. Posiadam BioCeraMAX Pro 600 w tym AquaelTurbo Filtr 2000 oraz falownik z cyrkulatorem. Zbiornik 375l.

Edytowane przez Tomek10
Opublikowano

Wkład BioCeraMAX Pro 600  nie służy do filtracji mechanicznej tylko do biologicznej. Do filtracji mechanicznej możesz użyć włókniny JBL Symec.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, darkon napisał:

Wkład BioCeraMAX Pro 600  nie służy do filtracji mechanicznej tylko do biologicznej. Do filtracji mechanicznej możesz użyć włókniny JBL Symec.

Darek..ale kolega pyta właśnie o ceramikę  do biologii w tytule tematu. Natomiast w postach wynika ,że interesuje go  wkład mechaniczny  bo chce krystalizować wodę.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Nie czytałem tematu, stąd taka moja odpowiedź. Biorąc pod uwagę temat postu i klarowanie wody to znam tylko jedno medium na którym osiądą bakterie nitryfikacyjne i jednocześnie dość dobrze klaruje wodę i można użyć go do tego filtra, jest nim gąbka 45ppi.

Opublikowano

tak jest. Pytam właśnie o wkład do biologii, co polecacie. Ale również z chęcią dowiem się co zrobić aby poprawić krystalizację wody mechanicznie

Posiadam Aquaela 2000 i falownik z cyrkulatorem

Opublikowano

Nie wiem jakie wymiary ma Twój zbiornik,ale najlepiej w tym przypadku posiadać dwa filtry...

Jeden np. zewnętrzny kubełek dla filtracji biologicznej,a drugi filtr mechaniczny(np.Aquael 2000)...