Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

No niestety takie jest życie. Ktoś na coś wpadł. Coś udoskonalil. Wymyślił aby to do tego. Chwali się tym na forum. Nie ma nic w tym złego bo lepiej poznać więcej możliwości aby coś z tego wybrać. Niestety dopiero po pewnym czasie okazuje się, że wychodzą pewne wady danego rozwiązania o czym na samym początku w euforii nikt nie pomyślał.

Wystarczy najpierw przetestować swoje rozwiązanie, a dopiero później opisywać. :)

• Lubię to 1
Opublikowano

ech... a pomyśleć że człowiek pamięta czasy gdy w zbiorniku był zwykły filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem (często jeszcze wyłączany na noc żeby dało się spać), jako oświetlenie zwykła żarówka 60-80W, a po dafnie chodziłem z tatą do okolicznego stawu....
Rybki miały się dobrze, rośliny rosły, akwarium sprzątało się co 2-3 miesiące, a tak to tylko dolewki wody..... ech, dobre stare czasy :)

Wracając do tematu, to chyba najbardziej skłaniam się do prefiltru na narurowcu, najmniej ingerencji w moją obecną instalację, no chyba że echeim okaże się cudowny i zwiększy mi przepływ do jakiś 700-800l/h.

Swoją drogą to o jakim realnym przepływie (z prefiltrem na zasysie) w przypadku 600maxx można mówić? 

Opublikowano

No to wygląda że te wyniki nijak nie przystają do tego co ja zmierzyłem.... gość pisze o 650-800l/h ja uzyskałem 400...
Być może to jeszcze kwestia powtarzalności parametrów samych filtrów.... licho wie

Opublikowano

Sęk w tym że różnica między brudnym, a wyczyszczonym filtrem i prefiltrem jest w okolicy 50l/h (max), może to kwestia węży, bo ich nie czyściłem, ale... są półprzeźroczyste i raczej tragedii nie widać

Opublikowano
6 godzin temu, karolus napisał:

No to wygląda że te wyniki nijak nie przystają do tego co ja zmierzyłem.... gość pisze o 650-800l/h ja uzyskałem 400...
Być może to jeszcze kwestia powtarzalności parametrów samych filtrów.... licho wie

@karolus można wiedzieć jakie masz złoża w Ikoli?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, przecież to żadna tajemnica :)
dolny koszyk 0,5l matrixa + oryginalna gąbka, środkowy, mieszanka zwykłej ceramiki i bioceramaxu 1600 (zmieszane na razem mniej niż litr), pozostałe koszyki puste.

@egon44Kurcze czytając Twój post, zaczynam zastanawiać się czy wirnik w moim filtrze nie jest uszkodzony i stad taki marny wynik :(

Przejrzałem jeszcze raz cały układ filtracji, nie widzę żadnych załamań, zabrudzeń w rurkach itp, nic co mogłoby tak drastycznie ograniczyć przepływ. Słuchajcie a taki pomysł przyszedł mi do głowy w nocy.... (podejrzewam że głupi więc .... nie bijcie ;))
Skoro konstrukcyjnie ikola przystosowana jest (no przynajmniej powinna) do pracy z przepływem 1400l/h, to czy dałoby się zaadaptować ją jako pojemnik na wkłady bio do filtracji napędzanej przez zewnętrzną pompę?
Już tłumacze dokładnie o co mi chodzi... w planach mam przesiadkę na większe akwarium, tam chciałbym filtrację zrobić na narurowcu i jakiejś pompie CO. Więc jeśli po wywaleniu wirnika z ikoli, dałoby się to jakoś zaadaptować to byłby to pierwszy krok do filtracji docelowej w większym zbiorniku.

Edytowane przez karolus
Opublikowano
10 godzin temu, karolus napisał:

Oczywiście, przecież to żadna tajemnica :)
dolny koszyk 0,5l matrixa + oryginalna gąbka, środkowy, mieszanka zwykłej ceramiki i bioceramaxu 1600 (zmieszane na razem mniej niż litr), pozostałe koszyki puste.

@egon44Kurcze czytając Twój post, zaczynam zastanawiać się czy wirnik w moim filtrze nie jest uszkodzony i stad taki marny wynik :(

Moim zdaniem odnoga Y z dwoma prefiltrami HW jest powodem słabego przepływu Ikoli...

Zasys Ikola ma spoko,ale przepływ tłumią prefiltry...

Jeśli masz prefiltr przed Ikolą,to gąbka w samej Ikoli niepotrzebna...Złoża moim zdaniem też masz za dużo...Starczy 0,5l matrixa lub sama ceramika...

Ja u Siebie w 100cm długości zbiorniku mam wlot/wylot +falownik RW-4 po tej samej stronie...Gdy falownik mam na czwartym biegu z ośmiu możliwych to też mi latają farfocle w zbiorniku mijając zasys Ikoli...Gdy falownik pracuje na 3 biegu wszystko trafia do zasysu...

Może spróbuj wpierw wywalić w p.... jeden prefiltr ,a falownik + wloty/wyloty z Ikoli przestawić na jeden bok zbiornika...Wylot z ikoli skieruj po długości tylnej szyby na wprost,a falownik tak samo z tym,żeby jego strumień padał pod lekkim kątem na połowę długości tylnej szyby,oczywiście skieruj go mocno w górę,aby dość mocno poruszał taflą wody...Falownik zmniejsz na mniejszy bieg,bo zapewne masz pralkę i syf zamiast trafiać do zasysu po prostu go mija...

Opublikowano

Jeden HW robi za prefiltr, jest w szeregu na zasysie, a na wylocie jest Y i na jednej odnodzę drugi HW z puro, z tym że przepływ z odnogi z puro zdławiony jest na maxa, wychodziło mi w okolicy 30l/h. Druga odnoga bezpośrednio idzie do zbiornika.
Myślisz że taki układ może aż tak stłumić przepływ?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka