Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

A gdyby zamiast waty to do prefiltra eheimowego zastosować te kulki?

Pewne jest to ,że będą skuteczne.  Pytanie tylko czy jeszcze bardziej skuteczne jak wata JBL ?  Ciekawy jestem jaka ich cena jest?

Opublikowano

Kulki "Crystal clear" według instrukcji wyłapują drobiny do 10 mikronów i bardzo łatwo się je czyści dlatego mimo ceny mogą być konkurencją dla waty akwarystycznej czy watoliny ale przy narurowcu przegrają ze sznurkami 5 czy 2 mikrony.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Razem pisaliśmy. ;)

Biorąc pod uwagę, że za litr waty JBLa płacimy 50zl to Sera może wydawać się zaporowa. 

Z drugiej strony to pewnie do jednego modułu eheima by weszło ze 3 sztuki czyli razem 6 i niech wytrzymają 3-4 miesiące to można spróbować.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jednocześnie pisaliśmy @Jerry_jerry. Dziś kupiłem watę JBL Symec  100 g za 6.49. Myślę ,że chyba jednak taniej wychodzi

Trzeba po prostu dobrze przeliczyć.

Trzeba będzie kupić i przetestować w prefiltrze Eheim...Ja watę zmieniam co drugi tydzień. Jeżeli kulki  będę mógł przepłukać sześć razy to cenowo wyjdzie jak  wata JBL 100 G. A jak będzie jeszcze lepszy efekt wizualny jak przy wacie to już się opłaca:)

Opublikowano
11 godzin temu, eljot napisał:

To ci się zapcha w dwa dni :) 

Ale jaki będzie kryształ. A tak na poważnie to na filmikach, które znalazłem w necie to cudo Sery tez się bardzo szybko zapycha tym syfem, którego używają do testów.

Opublikowano
6 godzin temu, darkon napisał:

A tak na poważnie to na filmikach, które znalazłem w necie to cudo Sery tez się bardzo szybko zapycha tym syfem, którego używają do testów.

Gdzieś jest podane ,że jest to  do wody już czystej . Stąd możliwość kilkakrotnego użycia jednej kulki. Jasne...można i taką wodę jak na filmikach filtrować..ale wtedy szkoda  kulek. No chyba ,że jakieś szybkie awaryjne czyszczenie jest wskazane w danym momencie.

Opublikowano (edytowane)

Jak kupiłem prefiltr HW-603A to miałem w głowie taki pomysł,aby gąbki które były w zestawie z prefiltrem zastąpić tymi kulkami Sery,tylko nie wiem jakby się to sprawdziło w praktyce,oraz ile bym potrzebował tych kulek...

Edytowane przez egon44