Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie od wczoraj zauważyłem że jedna z moich samiczek saulosi nie pobiera pokarmu, wygląda na zdrową żadnych objawów zewnętrznych,brzuch też w normie,ani nie inkubuje co może być przyczyną?

A to takie pogladowe zdjęcie samiczki sory za jakość.

IMG_20181005_192131.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ok dobrze z parametrami nie będę się rozpisywał wszystko w normie (testy raz w tygodniu), akwarium 240l obsada 10 chindongo saulosi filtracja Aquael 250 jako biolog,aguael turbo 2000 jako mechanik, temperatura wody 26C ( termometry w dwóch końcach akwa.).

Edytowane przez mwojciechowski47
Opublikowano (edytowane)

Ja jednak obstawałbym żebyś podał wyniki testów bo to co dla jednych jest w normie nie koniecznie jest w normie. Brzuch samiczki wygląda na lekko nabrzmiały. Jeśli jutro nadal nie będzie pobierać pokarmu (a pewnie nie będzie) to potrzebne będzie odizolowanie jej i leczenie metronidazolem lub Protocaps M i to najszybciej jak się da. Pokaż jeszcze czym je karmisz.

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano

Ok podaj parametry zaraz po teście (zawsze w sobotę).

GH-16

KH-11

NO2-00,3 mg/l

NO3- 0-1mg/l

NH3-0 mg/l

samiczka jest ok rok w moim akwarium mam ją od 1cm brzdąca dlatego mi jej szkoda.Ryby karmię spirulina 36%,płatki malawi tropicala,kulki hikari, mrożony oczlik, czasami mini krył,raz w tygodniu zielenina własnej roboty.

Opublikowano
27 minut temu, mwojciechowski47 napisał:

samiczka jest ok rok w moim akwarium mam ją od 1cm brzdąca dlatego mi jej szkoda.Ryby karmię spirulina 36%,płatki malawi tropicala,kulki hikari, mrożony oczlik, czasami mini krył,raz w tygodniu zielenina własnej roboty.

Mrożonki odradzam i tu może być problem z nią związany o którym piszesz...

Hikari namaczasz przed podaniem?

Opublikowano (edytowane)

Przy samiczkach "Saulosi" miałem problemy jak podawałem pokarm z krylem...a podawałem tylko dwa razy w tygodniu. Od tamtej pory nie podaje i przez kilka lat nic się nie dzieje. Ten pokarm możesz sobie darować.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, egon44 napisał:

Mrożonki odradzam i tu może być problem z nią związany o którym piszesz...

Hikari namaczasz przed podaniem?

Mrożonki używam tylko fit ichtio tropic bardzo dobra firma, hikari oczywiście namaczam,30min przed podaniem pyszczakom.

Edytowane przez mwojciechowski47