Skocz do zawartości

Sposoby i aspekty uśmiercania ryb.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Wodnnny napisał:

A co do ryb to zacznę od nowa, tylko gdzie mogę ryby oddać... W zoologicznym takie przyjmą?

Co do ryb to sklep zoologiczny powinien je przyjąć...

Jedynie ryba z otwartym brzuszkiem powinna iść do dekapitacji...Wiem brutalnie to brzmi,ale lepiej skrócić jej cierpienie...

Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

Jedynie ryba z otwartym brzuszkiem powinna iść do dekapitacji...Wiem brutalnie to brzmi,ale lepiej skrócić jej cierpienie...

Kolego, wystarczy jak włożysz rybę np. do zamrażalnika. Ucinanie głowy rybie nie tylko brutalnie brzmi, ale jest brutalne.

• Lubię to 2
Opublikowano
12 minut temu, pozner napisał:

Kolego, wystarczy jak włożysz rybę np. do zamrażalnika. Ucinanie głowy rybie nie tylko brutalnie brzmi, ale jest brutalne.

Krzysztof... każdy sposób w jakimś sensie jest brutalny. Każdy pewnie inaczej to postrzega choćby w tym opisie co niżej:

https://rybyakwariowe.eu/jak-zabic-rybe-akwariowa-usmiercic-humanitarnie/

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Krzysztof... każdy sposób w jakimś sensie jest brutalny.

Czym innym jest sposób brutalny, a czym innym niehumanitarny. Ucięcie głowy, czy zmiażdżenie młotkiem jest brutalne, a wrzucenie do kibla, czy zostawienie ryby, żeby się powoli udusiła jest niechumanitarne. Zwrócilem tylko uwagę, że są lepsze sposoby, niż ucinanie głowy rybie.

Opublikowano
42 minuty temu, pozner napisał:

A włożenie do zamrażalnika nie jest brutalne?

Moim zdaniem szybciej jest ukrócić rybie cierpienie ucinając jej głowę...

Opublikowano
5 minut temu, egon44 napisał:

A włożenie do zamrażalnika nie jest brutalne?

Nie, nie jest brutalne. Dlatego np. usypiamy psy, czy koty, a nie ucinamy im głów. Jedno jest humanitarne, a drugie brutalne. Zastanówcie się nad znaczeniem słowa "brutalny"

22 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Krzysztof..dlatego nie oceniam stosowanych różnych sposobów uśmiercania  ryb

Ja też nie oceniam, tylko stwierdzam fakt.

Widzę, że mała uwaga z mojej strony, a już wywołuje burzę w szklance wody. Eh...

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, pozner napisał:

Widzę, że mała uwaga z mojej strony, a już wywołuje burzę w szklance wody. Eh...

:):):) Krzysztof...to nie Twoja uwaga.Ale raczej to ,że  tak jednoznacznie to stwierdziłeś  stawiając swoje zdanie w przeciwieństwie do tego co napisał Andrzej @egon44  Teraz to co Ty napisałeś a ja zacytowałem może napisać Egon :). Panowie...każdy sposób  ma swoje wady i zalety.. I tego się trzymajmy. Ryba ma być uśmiercona szybko i skutecznie. Trochę zboczyliśmy z tematu..ale nie ukrywam ,że jest ciekawy..Jak coś to go wydzielę ..ale za chwilę bo jestem  teraz z doskoku przy kompie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Każda forma  uśmiercenia ryby wywołuje wielkie emocje...A bo to jest lepsze,to jest gorsze itd.

Przedstawiłem tylko mój i tylko mój punkt widzenia na takie sprawy...

Jako że jestem poniekąd też wędkarzem amatorem,to takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej stosowne,aby w szybki sposób ukrócić rybie cierpienie,bo z takim sposobem miałem do czynienia...

Jeśli miałbym wybór czy uśmiercić rybę przy pomocy noża,a wsadzeniem jej do zamrażalnika to wybrałbym nóż...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
27 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Krzysztof...to nie Twoja uwaga.Ale raczej to ,że  tak jednoznacznie to stwierdziłeś  stawiając swoje zdanie w przeciwieństwie do tego co napisał Andrzej @egon44

Jednoznacznie stwierdziłem, bo jest to ocena obiektywna, a nie subiektywna. Położenie ryby na stole, przytrzymanie jej, żeby się nie rzucała i ucięcie jej głowy jest zabiegiem brutalnym. Nie z punktu widzenia ryby, a człowieka. Jest tak samo skuteczny, jak wsadzenie ryby do zamrażalnika, ale wsadzenie ryby do zamrażalnika w worku z wodą nie jest brutalne...jest humanitarne. Też z punktu widzenia człowieka, nie ryby. Chociaż ryba też pewnie wolałaby zamrażalnik?

Jeśli o mnie chodzi, to nie musisz wydzielać tematu.

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.