Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wiem, ale żyzne podłoża jest właśnie po to żeby dobrze rosły rośliny (czy to takie trudne do zrozumienia),w malawi żyznego podłoża niepotrzebujemy,do low techa raczej mocnej filtracji żeby usunąć zbędne pierwiastki mam wolną 120 spróbuję i podzielę się wnioskami.

Opublikowano

Rośliny są po to żeby pochłaniać nadmiar NO3, PO4 itp. i to one pozwalają na wspomnianą bezobsługowość. Przy ich braku trzeba wspomagać się podmianami lub różnymi adsorberami w systemie filtracji, a to już gryzie się z ideą "low-tech". Sztuczne oświetlenie można zastąpić naturalnym słońcem i tak naprawdę dzięki roślinom w akwarium nie musi być żadnego sprzętu. Chcesz mieć zielone malawi? nikt Ci nie broni.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, mwojciechowski47 napisał:

do low techa raczej mocnej filtracji żeby usunąć zbędne pierwiastki mam wolną

W tego typu akwa  filtr służy tylko do mieszania wody . Jako posiadacz przez wiele  lat takiego zbiornika w 100% potwierdzam yo co napisał @bakus_44. W naszym biotopie jest nierealne. O ile się nie mylę coś podobnego kombinował Henryk @deccorativo  ale poległ.

Opublikowano

Masz dwa wyjścia, albo hydroponika, albo to;  

Tak na marginesie, to kolega powinien przygotować artykuł do odpowiedniego działu , czyli "Artykuły", bo każdy powinien mieć świadomość takiej możliwości.

• Lubię to 3
Opublikowano
8 minut temu, pozner napisał:

Tak na marginesie, to kolega powinien przygotować artykuł do odpowiedniego działu , czyli "Artykuły", bo każdy powinien mieć świadomość takiej możliwości.

Też tak uważam . Andrzeju... pisz najpierw w brudnopisie. Jak coś będziesz miał wątpliwości to pytaj @pozner Krzysztofa...Uważam to za świetny pomysł.

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.