Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Protomelasy rosną dość wolno, ale nie masz wśród wybranych mbuniaków jakichś kilerów i wybitnych terytorialistów, więc spokojnie dadzą radę nawet będąc tej samej, czy mniejszej odrobinę wielkości. Może i nawet lepiej, żeby nie były większe, bo będzie to najsilniejsza ryba w Twojej obsadzie- zbyt duży samiec alfa mógłby sterroryzować resztę podszas tarła. Ja wpuszczałem protki nawet trochę mniejsze od mbuny i mają się dobrze, mimo, że nie zaznały łatwego życia, iż mam u siebie niezłych rozrabiaków. Także, nie ma to chyba większego znaczenia. Grunt, żeby nie były dużo mniejsze, bo wśród całkiem dorosłych mbuna mogą mieć problem, żeby się wybarwić.

Co do ich ilości, to wiadomo- lepiej 10. Samce tego gatunku bywają dość jurne, więc jeśli trafisz na takiego i zostanie z 2-3 samicami to może je zamęczyć. Lepiej założyć 4-5 samic.

Edytowane przez bakus_44
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wpuszczę w  takim razie małe Protomelasy  oraz  resztę obsady mbuna oczywiście tez maluchów , zobaczę w trakcie jak sobie razem poradzą :) 

Masz jakiegoś sprawdzonego hodowcę jeśli chodzi o Protomelasy? tam gdzie będę zamawiał mbuna nie są dostępne. W okolicach połowy grudnia myślę ze już zbiornik będzie gotowy i dojrzały na przyjęcie tej gromadki.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Pawel8512 napisał:

Masz jakiegoś sprawdzonego hodowcę jeśli chodzi o Protomelasy? tam gdzie będę zamawiał mbuna nie są dostępne. W okolicach połowy grudnia myślę ze już zbiornik będzie gotowy i dojrzały na przyjęcie tej gromadki.

Widziałem, że @MALAWIAN ma w ofercie f1 (http://malawian.pl/?page_id=13) , Tan-Mal pewnie też, tylko bez promocji ceny nieco wyższe.

Możesz sprawdzić jeszcze u Jacka (https://pielegniceafrykanskie.pl/oferta/) i Darka (http://www.tanganikamalawi.pl/ryby-z-jeziora-malawi/) z Żor.

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Super, jeszcze raz ci dziękuje za pomoc i namiary na hodowców na pewno tam sprawdzę , jak już uruchomię całość chętnie podzielę się relacją tutaj jak gromadka sobie radzi :) 

• Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dzięki Pawle

Mam taką nadzieję z twoja pomocą  na pewno cos ciekawego uda się stworzyć, jak wiesz teraz już zmierzam całkowicie w stronę obsady non-mbuna , dzięki za ostatnie porady.

może w  moim zbiorniku będzie szansa na stworzenie takiej harmoni jak u ciebie :)  

remont postępuje także na koniec stycznia planuje zalać zbiornik i  przemyśleć całą ostateczną obsadę.