Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nocy była przerwa w dostawie prądu około 6 godz. , po przyjściu do roboty zauważyłem , że eheim 2275 nie pracuje , to znaczy chodził , ale nie dawał rady filtrować wody , dopiero jak ruszyłem pompką to zaczął filtrować . Czyszczony był z miesiąc temu , więc jest czysty , wcześniej chodził rok bez czyszczenia , mam założony prefiltr eheima czyszczony raz na 2 tygodnie . Pytanie co może być przyczyną , że po wyłączeniu i włączeniu prądu nie daje sam rady ruszyć , szczęście w nieszczęściu , że przerwa w dostawie była tej nocy , ponieważ właśnie 2 dni temu wróciłem z urlopu 2 tyg. i filtr chodził , jak odłączam go od sieci to znowu muszę użyć pompki .?

Opublikowano (edytowane)

Tomku...zdejmij głowicę , wyczyść wirnik i gniazdo, przesmaruj wazeliną i powinno być  OK. Nie wiem jak jest zbudowana ta głowica ale zrób tak abyś czegoś mocniej nie ścisnąć i zablokować wirnika. U mnie tak się robiło często w NCF.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

miesiąc temu jak go czyściłem , zrobiłem tak jak mówisz , nie da się zablokować wirnika , nie chcę go otwierać , ale chyba będę musiał ?

Opublikowano

Wyjaśnię co było przyczyną , element który zamyka komorę z wirnikiem i jest równocześnie  gniazdem ośki , poluzował się i leżał sobie swobodnie na gąbce , taki numer , więc na przyszłość sprawdzajcie dokładnie ten element .