Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, w swoim 375l uruchomiłem blok z 1l Purolite. Pierwotne NO3 trochę duże - ok 60-70 (trochę przerybienie..).

Zredukowało mi no3 do 40 i tyle pojawiło się na wyjściu z purolite, więc stwierdziłem, że pora na regenerację. Wpierw wyjąłem purolite i wraz z pończocha wpakowałem do 2l wody wraz z 200g soli do zmywarek. Moczyłem tak ugniatając prawie godzinę i później spłukałem w czystej wodzie. Później do akwa i... znów na wyjściu to co w akwa, kilka pomiarów co kilka godzin i bez zmian. Dzisiaj próbowałem znów zregenerować już z pompka w obiegu -  także 2l wody i 200g soli.. Krążyło ok 40minut, znów brązowa woda, później płukanie jakieś 15m i do akwa.. I znów na wyjściu to co w akwa. O co może chodzić? Z góry dziękuję za wszelkie porady!

Edytowane przez lp78
Opublikowano

A możesz coś więcej napisać o technice tego bloku? Korpus narurowy, w kuble itp.? Czy mierzysz NO3? Jaka pompa to napędza bo może przepływ masz za duży.

Nie chcę być złym prorokiem ale przerybienie i na starcie ponad 60 a tylko 1 litr to za długo nie może działać. A może regeneracja nic nie daje bo po prostu żywica już tak się zapchała, że nic to nie da. Może spróbuj kupić nową i sprawdzisz co jest grane.

Opublikowano

Na wyjściu z kubła mam trójnik i na wejściu do bloku z purolite dodatkowy zawór w celu regulacji przepływu. Podczas pracy w akwa przepływ ustawiony na około 30l/h. Purolite umieszczone w pończosze i prefiltrze zewnętrznym (wlot od dołu, purolite w pończosze, gąbka i wylot do akwa). Pomiar NO3 testem kropelkowym Salifert.

Opublikowano (edytowane)

No to wszystko wygląda elegancko.

Tak czytam jeszcze raz co napisałeś z początkowych 60-70 zbiło Ci do 40 tak? Jak długo taki wynik się utrzymywał? Zacząłeś regenerację gdy ile wynosiły azotany? Zbicie o 20 to wynik prawidłowy. Jak dla mnie regeneracja już nic nie da tylko czas na wymianę.

Niestety na Twoim miejscu bym pomyślał po pierwsze o redukcji obsady a po drugie o cotygodniowych większych podmianach wody aby wydłużyć czas pracy żywicy.

Dodam jeszcze tylko, że 1 litr to zdecydowanie za mało biorąc pod uwagę litraż i początkowy stan NO3. Sam u siebie mam 0,75 litra Purolitea na 200 litrów wody i 20-25 NO3 na starcie zbija mi do 10. Podmieniam co tydzień 15% wody. Nie chcę za nisko zbijać azotanów aby nie nabawić się sinic.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak dokładnie - z około 60 zbiło mi do 40 po dwóch dniach używania i wówczas na wyjściu z bloku pojawiło się tyle samo co w akwa więc zacząłem akcje z regeneracją tak jak wcześniej pisałem. Redukcja obsady praktycznie już w toku tylko kolega czeka na dojrzanie akwarium. Zakładałem, że po regeneracji purolite znów będzie obniżał...ale to się nie dzieje jednak.

Opublikowano

Czyli powtórzę tylko to co pisałem. Redukcja obsady - w toku czyli bardzo dobry krok. Dołożenie purolitea. Cotygodniowe podmiany - nie takie duże jak bez żywicy ale jednak podmiany.

Poczekaj może na wypowiedzi innych - a nóż mają jakieś dodatkowe przemyślenia.

Opublikowano
3 godziny temu, lp78 napisał:

Na wyjściu z kubła mam trójnik i na wejściu do bloku z purolite dodatkowy zawór w celu regulacji przepływu. Podczas pracy w akwa przepływ ustawiony na około 30l/h. Purolite umieszczone w pończosze i prefiltrze zewnętrznym (wlot od dołu, purolite w pończosze, gąbka i wylot do akwa). Pomiar NO3 testem kropelkowym Salifert.

Jaki poziom NO3 masz w wodzie kranowej?

Purolite masz w pończosze to już wiemy,ale czy masz je ułożone na całej powierzchni kosza?

No i druga sprawa o czym wspomniał już kolega to przerybienie (tak w ogóle ile ryb masz w zbiorniku?Młode czy dorosłe ryby?) + zbyt małe cotygodniowe podmiany wody powodują wysoki poziom NO3 w zbiorniku...

Wpierw postaraj się zredukować obsadę,oraz podmiankami zbić NO3 przynajmniej do poziomu 30mg/l ...Potem odpal purolite,bo im mniejszy początkowy poziom NO3 w zbiorniku to dłużej trzyma purolite...

Opublikowano
6 minut temu, egon44 napisał:

Purolite masz w pończosze to już wiemy,ale czy masz je ułożone na całej powierzchni kosza?

..kolega ma w  pończosze ale w bloku a nie w koszu.

Na wyjściu z kubła mam trójnik i na wejściu do bloku z purolite dodatkowy zawór w celu regulacji przepływu.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..kolega ma w  pończosze ale w bloku a nie w koszu.

Masz rację,ale doczytałem też ten wpis,i sądzę że chodzi o prefiltr z serii HW,ale najlepiej niech kolega potwierdzi czy mam rację,czy jednak się mylę...

Purolite umieszczone w pończosze i prefiltrze zewnętrznym (wlot od dołu, purolite w pończosze, gąbka i wylot do akwa). 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1