Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdziłem jak wygląda w akwarium piasek do piaskownic firmy SOBEX z Leroy Merlin gradacja 0-1,8, cena 9.90 za 20kg. Dla zainteresowanych załączam zdjęcia. Dla mnie osobiście jest zbyt ciemny i nie będę go stosował stąd tak mała ilosc w akwarium na zdjeciu.

IMG_20180815_214038.thumb.jpg.6cbf5479e331e2ae4667c261f87b7ad9.jpgIMG_20180815_214101.thumb.jpg.a7df009701ac84f09aa6f9fb85d1775d.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Pawel1986 napisał:

Myślę że zamówię ten z allegro "biały jak śnieg.... 0,5-1,2" sporo osób chwali więc zaryzykuje. 

polecam bardziej wapienny- dolomitowy. Testowałem i ten i ten- na kwarc szkoda kasy, niewiele różni się od kreisel'a ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o piasek dolomitowy to kilka lat temu miałem ten ''niby'' piasek dolomitowy,a raczej kruszoną skałę tego kamienia...Choćby nie wiem jak długo go płukać to i tak będzie robił mleko z wody...Oczywiście po wrzuceniu go do zbiornika filtracja ogarnęła zmętnienie...Drugą ważną sprawą którą należy brać pod uwagę,to ten piasek ma ostre końce przez które ryby mogą się pokaleczyć(znaczy ich pyszczki)...To skłoniło mnie do jego zmiany po jakimś tam czasie użytkowania...Trzecia sprawa to na takim piasku strasznie widać odchody ryb i nie wygląda to estetycznie,poza tym bardzo on odbija światło,co może powodować płochliwość ryb...

@Pawel1986 z mojej strony polecam Tobie piasek z żwirowni mieszanej gradacji...

Ja posiadam szary piach i jestem z niego zadowolony...Nie mało że zapłacisz za niego grosze(ja za 10l wiaderko dałem 2zł),to i wygląda bardzo naturalnie w zbiorniku...Koledzy @troad , @Kubeq potwierdzą bo posiadają ten sam piasek co Ja...

1741230995_Szarypiasek.thumb.JPG.014cc10e851bff9f1587dc0b3cec298b.JPG2103394731_Szarypiasek1.JPG.0c2df0ac0c93537a82ad861e0b9feef5.JPG

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Ja posiadam szary piach i jestem z niego zadowolony...Nie mało że zapłacisz za niego grosze(ja za 10l wiaderko dałem 2zł),to i wygląda bardzo naturalnie w zbiorniku...Koledzy @troad , @Kubeq potwierdzą bo posiadają ten sam piasek co Ja...

Potwierdzam i polecam.

Najlepiej z tego składu koło Andrzeja to i w gratisie kawka Ci się dostanie ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kubeq napisał:

Potwierdzam i polecam.

Najlepiej z tego składu koło Andrzeja to i w gratisie kawka Ci się dostanie ;)

Dokładnie ?. Ja też potwierdzam.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam Panowie, ponieważ korci mnie żeby już pójść dalej z pracami wczoraj wieczorem zamówiłem już ten "biały jak śnieg..." jutro przyjdzie i zobaczę co to za ustrojstwo. 

• Zmieszany 1