Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do chyba dobrze że przekonujesz się do mbuny :). Mam nadzieję że odezwą się spece od mbuny i coś Ci doradzą. Zobacz też sam na proponowane i sprawdzone obsady tu na forum.

Opublikowano

1/ Jedyną rybą z grupy non-mbuna, w ofercie tego sklepu, aktualnie w nim dostępną i nadającą się do 120cm jest Aulonocara baenschi. Może się uda kilkusamcowo, ale gwarancji nie ma. Można na wstępie nabyć np 6-8 szt

2/  Z oferty jak w linku (spoza non-mbuny) można by dodać Labidochromis caeruleus.

3/ Niezbyt dużo kamieni, ale koniecznie wysokich, by "podciągnąć" ryby do góry.

Opublikowano

Wiec reasumując : a. Beanschi 6-8szt i L. caeruleus ? 
A jakiś gatunek do tego? zawsze moge kupić wiecej a uprzednio się dogadac by nadywżke mu oddać i zostać przy docelowej obsadzie

znalazłem jeszcze jedną hodowle w żorach, wiec mam wieksze pole do popisu :D
Tom, co byś zrobił na moim miejscu>? jakie ryby tam wrzucił by jak mówiłem był ruch i kolorowo? 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Amateurx napisał:

Tom, co byś zrobił na moim miejscu>?

Nie ograniczałbym się do oferty sklepu z linku.

9 godzin temu, Amateurx napisał:

a. Beanschi 6-8szt i L. caeruleus

i bym zostawił. Jeśli już to "Pseudotropheus sp. elongatus neon spot" lub "labidochromis sp, mbamba". Czyli ryby relatywnie łagodne. Wtedy wszystko docelowo 1+2. Z lekką korektą diety w stronę wszystkożerności. Ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez tom77
Opublikowano
19 godzin temu, Amateurx napisał:

Rozumiem, Więc jak pisałem, ogranicza mnie jedynie hodowla, co Wy byście dobrali z tej oferty? może być mbuna, bo jeden gatunek to lipton :D

A ja trochę zakręce Tobie w głowie,i może przekonam Cię do mbuny ;) 

Nie martw się ''Nie taki diabeł straszny,jak go malują'' :D 

Oto moja propozycja-

Metriaclima sp.”elongatus Chailosi” Chitande Island

Labidochromis joanjohnsonae Likoma Island

Idotropheus sprengerae Makokola Reef

Druga propozycja-

Cynotilapia aurifrons Luwino Reef

Pseudotropheus johanni Gome

Labidochromis caeruleus Nkhomo Reef

Trzecia propozycja-

Cynotilapia sp. „hara” Gallireya Reef

Labidochromis caeruleus Lion’s Cove

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, egon44 napisał:

Trzecia propozycja-

Cynotilapia sp. „hara” Gallireya Reef

Labidochromis caeruleus Lion’s Cove

To mi odpowiada bardzo :D
Będzie super się odzwierciedlać z czarnym tłem i ciemnymi kamieniami.
teraz tylko, ile? :D
1+3 czy 1+2 czy nawet więcej?
No i oczywiście ułożenie kamieni, więcej ich tzn gruzowisko czy jednak dać parę za to wysokich by wypchnąć ryby do góry? :)
psst. Egon44 najlepiej mi pokazał, a mianowicie już dobrane pary ryb które mogę razem trzymać, bo trochę się nie łapałem jako iż zielony w tym jestem.

Edytowane przez Amateurx
Opublikowano
Godzinę temu, Amateurx napisał:

To mi odpowiada bardzo :D
Będzie super się odzwierciedlać z czarnym tłem i ciemnymi kamieniami.
teraz tylko, ile? :D
1+3 czy 1+2 czy nawet więcej?

Kupujesz po 10szt młodych ryb z każdego gatunku i czekasz na rozwój sytuacji...Dopiero gdy ryby podrosną i będziesz w stanie określić płeć,to zredukujesz ewentualny nadmiar samców zostawiając sobie określone układy haremowe np. 1+4 ...

No i oczywiście ułożenie kamieni, więcej ich tzn gruzowisko czy jednak dać parę za to wysokich by wypchnąć ryby do góry? :)

Przy rybach z grupy mbuna wskazane jest zagruzowanie zbiornika...

psst. Egon44 najlepiej mi pokazał, a mianowicie już dobrane pary ryb które mogę razem trzymać, bo trochę się nie łapałem jako iż zielony w tym jestem.

Pyszczaki nie trzymamy w parach a w haremach,gdzie na jednego samca przypada kilka samic ;) 

Opublikowano
20 minut temu, egon44 napisał:

Pyszczaki nie trzymamy w parach a w haremach,gdzie na jednego samca przypada kilka samic ;) 

Rozchodziło mi się ze przedstawiłeś mi parę rodzai które mogę trzymać razem ;)

Lipa trochę z kasą by kupić tyle ryb, aczkolwiek może dorwę dorosłe a jak nie to poczekam chwile i kupię tak jak powiedziałeś jak dozbieram kasę.

Myślę że tyle, chwalić się akwarium będę w oddzielnym poście, od razu wrzucę zdjęcia jak zaleje baniak i jak wpuszczę rybki.
(tak mam dojrzały baniaczek po piraniach, ale muszę i tak poczekać chwile aż się biologia ustabilizuje bo filtr nowy, i wystrój też, jedynie szkło nowe)

kupiłem anty glon, żywe kultury bakterii, wiec pewnie przyśpieszy to proces.