Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Napiszę całość na jednym poscie by nie zawalać forum postami.
1. mam akwarium 250l czy tam 240l (wymiar macie podany),mam zamiar podłoże dać piasek kwarcowy 1-2mm i łupek drzewiasty na góre, jako iż słyszałem ze aulonocary pływają na otwartej tonii a nie pośród skał, dlatego dam tych skałek tylko dla oka.
2.  kupiłem filtr kubełkowy z biologią,węglem,porcelaną a mianowicie : ELITE Crystl-flo 60 (pracuje na sklepie zoologicznym i znajomego i mam go za 160zl nóweczke :P ) bedzie odpowiedni do malawi ? :D 
3. co do obsady myślałem nad takim czymś

1. Aulonocara baenschi benga 2
2. Aulonocara fire fish 2
3. Aulonocara jacobfreibergi eureka 2
4. Aulonocara red dragon albino 2

bedzie odpowiednie? myśle o samych samicach lub samych samcach.. o ile dostane  już wysexowane (terrarysta tutaj, a nie wiem jak w środowisku akwarystów się na to mówi) 
było by 8 ryb razem, slyszałem że są spokojne i nie bedą robiły problemów, co innego mbuna :D
Czekam na komentarze i licze na poprawki lub (i) sugestie co moge zrobic.

aa i bym zapomniał, musze pomalować tło, jaka farba się nada? nazwa ogólna :D 

pozdriowionka

Edytowane przez Amateurx
Opublikowano
5 minut temu, Amateurx napisał:

Napiszę całość na jednym poscie by nie zawalać forum postami

Po to mamy różne działy  aby w nich pisać dlatego rób to spokojnie. Nikt nie wpadnie na to aby  np. informacji o Twoim filtrze szukać w dziale OBSADY. Potraktujmy ten Twój pierwszy post jako post i temat dotyczący obsady. O resztę pytaj we właściwych działach a wszystkim  będziewygodniej . No przede wszystkim witam na naszym forum:)

Opublikowano (edytowane)

Witaj!

13 godzin temu, Amateurx napisał:

3. co do obsady myślałem nad takim czymś

Pozycje 2 , 3 oraz 4 (są to sztuczne formy hodowlane (hybrydy) nie występujące w naturalnym środowisku) więc nikt z tego forum nie poleci Tobie trzymania tych gatunków w zbiorniku...

Co do reszty czyli pozycji nr.1 ,to moim zdaniem nie pchałbym nawet jednego gatunku do tego litrażu z racji zbyt małej powierzchni dna,bo te gatunki potrzebują przestrzeni do pływania (ryby osiągają wymiary 9-13cm,mowa o dorosłych samcach,bo samice są mniejsze),więc osobiście odradzam nawet trzymanie jednego gatunku w układzie haremowym,a nie wspomnę już o trzymaniu samych samców lub samic...

Pomyśl jednak o mbunie,bo to będzie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie kolego...

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bezprym napisał:

Andrzej eureka zdaje sięctez jest sztuczną formą odmiany jacobfreibergi. 

W takim razie ten gatunek też odpada...

Edytowałem mój wcześniejszy wpis...

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Amateurx napisał:

co do obsady myślałem nad takim czymś

bedzie odpowiednie? myśle o samych samicach lub samych samcach.. o ile dostane  już wysexowane (terrarysta tutaj, a nie wiem jak w środowisku akwarystów się na to mówi) 
było by 8 ryb razem, slyszałem że są spokojne i nie bedą robiły problemów

1/  Pozycje nr od 2 do 4 z Twojej listy są sztuczne, ale co ważniejsze za duże do 120cm.    A. baenschi może być.

2/  Same samce rzeczywiście nie robiły by problemów, ale czy to ma sens ?  Samice aulonek są niezbyt urodziwe, więc tym bardziej.

3/  Może przyda się lektura:

4/  W przypadku determinacji i ciągu na Aulonocary - IMHO tylko dwa gatunki jednosamcowo (w haremach) z najmniejszych gatunków (patrz wskazany wątek) i ze świadomością trudności późniejszego rozeznania się które pływające samice są które (bo są podobne)

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 3
Opublikowano

powiem tak, ogranicza mnie jedynie hodowla, a mianowicie miejsce w którym moge dostać pyszczki : https://pielegniceafrykanskie.pl/oferta/ .
non-mbuna zostaje, chyba ze naprawde nie dam rady nic dobrać z tej oferty.
proszę o zobaczenie linka i podanie paru gat.
musze mieć coś kolorowego w akwarium, ponieważ pokój mam w wiekszosci grafitowy, wiec padło na malawi, biały piasek, kamyczki tez ciemne i czarne tło a w środku kolorwe piękne ryby :D

dodam, ze wiekszość ryb z oferty mi się podoba, ale nie chce rybek które bedą siedziały  przy dnie, przy kamieniach i tam grzebały, własnie o to by było urozmaicenie, pływały w otwartej przestrzeni

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Amateurx napisał:

musze mieć coś kolorowego w akwarium, ponieważ pokój mam w wiekszosci grafitowy, wiec padło na malawi, biały piasek, kamyczki tez ciemne i czarne tło a w środku kolorwe piękne ryby :D

Tak prosto to niestety nie działa jak myślisz. Musisz być świadomy tego że to nie jest tak, że powybierasz sobie obsadę na podstawie czasem nieco podkręconych zdjęć kolorowych samców i tak będziesz miał w akwarium.
Tak jak napisał @tom77przy twoim akwarium masz szansę może na 2 kolorowe samce, co więcej zanim się wybarwią to musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać trochę, no chyba że kupisz dorosłe.
Czasem jest tak że najpiękniej wybarwia się samiec w obecności konkurencji czyli innego samca tego samego gatunku. Za względu na wielkość akwarium u Ciebie będzie to trudne.
Jeśli ryby będą miały niekomfortowe warunki, dotyczy to różnych czynników, ale również zbyt dużej liczby ryb, to też w pełni się nie wybarwią.
Jak zrozumiałem, nie chcesz mbuny ze względu na ich agresją. Ale dobrze dobrana obsada mbuna, jak proponuje @egon44, powinna spełnić bardziej Twój podstawowy warunek, żeby było kolorowo.
Jeśli to ostateczne, że 

31 minut temu, Amateurx napisał:

non-mbuna zostaje,

to postaw może na jeden gatunek np. z 2 samcami. Będziasz miał okazje poobserwować naturalne zachowania, tj. przepychanki o terytorium, tarło, itp. i powinieneś mieć z tego dużo więcej satysfakcji.

Edytowane przez troad