Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreszcie zdecydowałem się na "ulepszenie" dna w swoim zbiorniku, które do tej pory pokryte było piaskiem Kreisel 099. Zainspirował mnie do tego zabiegu zbiornik kolegi@egon44 Zakupiłem żwir rzeczny gradacji 0,8 - 2 mm i podczas cotygodniowej podmiany odessałem wraz z wodą trochę piasku, wsypałem powyższy żwir i całość przemieszałem ręką. Osobiście uważam, że takie dno wyglada bardziej naturalnie. Poniżej efekt mojej pracy 3b8b297a5136d5ec4daf13a420437183.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 4
Opublikowano

Od jakiegoś czasu ugruntowała się opinia, że mbunie piach zwisa i powiewa. Nie kopią bo lubią tylko  po to by wygrzebać sobie jaskinie. Ja przy non mbunie przeprowadziłem zabieg odwrotny. Wymieniłem żwir mieszanie gradacji na piach Kreisel. Oczywiście nie udało mi się wybrać wszystkiego i jest pomieszany ale zdecydowanie więcej piachu. Moim rybom nie jest wszystko jedno bo jest pośród nich sporo grzebaczy. Od wymiany piachu zaobserwowałem większą aktywność ryb przydennych.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Przy Taeniolethrinopsach (kopaczach) przesiewających piasek przez skrzela (w poszukiwaniu jedzenia) nie wyobrażam sobie żwiru zamiast piasku. 

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 13.08.2018 o 07:41, Paweł83 napisał:

Ja przy non mbunie przeprowadziłem zabieg odwrotny. Wymieniłem żwir mieszanie gradacji na piach Kreisel. Oczywiście nie udało mi się wybrać wszystkiego i jest pomieszany ale zdecydowanie więcej piachu. Moim rybom nie jest wszystko jedno bo jest pośród nich sporo grzebaczy. Od wymiany piachu zaobserwowałem większą aktywność ryb przydennych.

W dniu 13.08.2018 o 10:54, tom77 napisał:

Przy Taeniolethrinopsach (kopaczach) przesiewających piasek przez skrzela (w poszukiwaniu jedzenia) nie wyobrażam sobie żwiru zamiast piasku. 

Tutaj macie przykład koledzy jak radzi sobie non-mbuna z piaskiem mieszanej gradacji...Dokładnie taki sam piasek posiadam jaki ma Adam ( @troad) ...

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie miałem na celu ograniczenia rybom możliwości kopania, to tylko zabieg estetyczny. Po kilku dniach obserwacji nie zauważyłem u moich podopiecznych mniejszej ochoty do kopania, a gradacja do 2mm nie sprawia problemu nawet mniejszym rybom

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

6 godzin temu, egon44 napisał:

W dniu 13.08.2018 o 10:54, tom77 napisał:

Tutaj macie przykład koledzy jak radzi sobie non-mbuna z piaskiem mieszanej gradacji..

Egon

1/ W przykładzie przywołanym przez Ciebie nie ma Taeniolethrinopsów, a ich dotyczył mój post, który zacytowałeś

2/ Widziałem u siebie, jak radzi sobie non-mbuna przy różnych podłożach, ale na akwarium Troada zawsze miło popatrzeć:)

3/ Osobiście dla non-mbuny preferuję piasek Kreisel 099. Nie kieruję się modą. Wydaje mi się, że jest najlepszy i dla moich ryb i dla mnie:)

3 godziny temu, Bartek_De napisał:

Nie miałem na celu ograniczenia rybom możliwości kopania, to tylko zabieg estetyczny.

Mi ten zabieg też się podoba:)

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, tom77 napisał:

Egon

1/ W przykładzie przywołanym przez Ciebie nie ma Taeniolethrinopsów, a ich dotyczył mój post, który zacytowałeś

Oczywiście ale chciałem zaznaczyć tym postem,że z piaskiem mieszanej gradacji który posiada kolega Adam ''kopacze'' nie mają najmniejszego problemu...

2/ Widziałem u siebie, jak radzi sobie non-mbuna przy różnych podłożach, ale na akwarium Troada zawsze miło popatrzeć:)

Tu masz rację :) 

3/ Osobiście dla non-mbuny preferuję piasek Kreisel 099. Nie kieruję się modą. Wydaje mi się, że jest najlepszy i dla moich ryb i dla mnie:)

To już sprawa gustu,więc o tym nie będziemy dyskutować ;)