Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w tytule jedna z moich rybek Ps. Elongatus mpanga wyglada na zapchana lub ma objawy bloat. Nie pobiera pokarmu ma wytrzeszcz oczu oraz wydętych brzuch. Akwarium 200 litrów filtracja to AC 2000 wypchany wata oraz eheim ecco pro 300 z 1 litr bioceramax 1600 i eheim substrat pro oraz purolite. Parametry wody w normie. Niestety u mnie w mieście w sklepach zoologicznych  nie ma nic  na bazie metronidazolu, a w sobotę jadę na urlop na 2 tygodnie i akwarium bedzie stało nie doglądanie przez nikogo przez ten czas. Pytanie moje do Was jest co zrobić z ww rybka, biorąc pod uwagę ze nie zdążę przeprowadzić skutecznego leczenia w 1 może 2 dni , a niechcial bym mieć zalegającego trupka w akwarium przez czas mojej nieobecności 

Opublikowano

Zdjęcie by się przydało. Jeśli widzisz u niej wytrzeszcz i opuchliznę to moim zdaniem już po niej. W Twojej sytuacji uśmiercił bym ją żeby jej trup nie pływał w zbiorniku gdy Ciebie nie będzie. Proponuję, żebyś spróbował ustalić przyczyny choroby. Jeśli oczekiwał byś naszej pomocy powinieneś podać parametry oraz obsadę oraz czym karmisz ryby.

Opublikowano

Rybka już padła niestety wiec zdjęcia nie dodam. Obsada to 10 szt elongatus mpanga i 10 szt labidochromis caeruleus yellow. Pokarmy jakie podaje to spirulina tropicala płatki albo granulki, i do tego mam jeszcze Tropical carnivore Afryka granulki rozmiar s, oraz hikari Sinnking cichild excel. Hikari ostatnio podaje sporadycznie. 

Opublikowano
46 minut temu, Andrzej282 napisał:

oraz hikari Sinnking cichild excel. Hikari ostatnio podaje sporadycznie. 

Pokarmy Hikari wypadałoby namoczyć przed podaniem,bo zwiększają swoją objętość...

Z tego co piszesz to objawy ryby nie były spowodowane chorobą,a złym dawkowaniem pokarmu rybom co w efekcie spowodowało zapchanie ryby i późniejszy zgon...

Tak poza tematem tego działu jeśli nie jesteś doświadczony w karmieniu ryb pokarmem granulowanym to polecam zakupić pokarm płatkowany...

Opublikowano

Granulowany pokarm hikari zawsze namaczam przez około 15 min przed podaniem. Spiruline forte w granulkach dopiero kupiłem( wcześniej miałem w płatkach) wiec to nie granulat zaszkodził rybce. Może po prostu za często podawałem im carnivore tropikala i zapchała się jakimś krylem. Czy spirulina tropikala też namaczacie , bo z tego co wiem to tylko hikari trzeba namaczać. Akwarium mam zalane od stycznia i to pierwszy zgon wiec baniak w miarę  stabilny, zobaczymy jak baniak bedzie wyglądał  po urlopie, i jak ryby przetrwają na samej spirulinie granulkach sypialnej z karmnika raz dziennie w minimalnej dawcę, resztę pokarmu rybki bedą podjadać z  kamieni. 

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej282 napisał:

Czy spirulina tropikala też namaczacie , bo z tego co wiem to tylko hikari trzeba namaczać.

Hikari trzeba namaczać ale nie 15 minut a 3-4 minuty. W ten sposób  w jaki  im namaczasz to podajesz prawie bezwartościowy pokarm  bo wypłukany z wielu pierwiastków.  Spiruliny  Tropicala nie namaczaj.

• Dziękuję 1