Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak, jak pisze kisor :wink: jest gość zakręcony 8) pytałem go kiedyś o Chewere, to mi pokazywał zwykłe elongatusy :wink:

Mariusz - tak, to jest ta hurtownia, tam właśnie byłem :wink: nie powiem Ci o rdzawych nic niestety :cry: raz, że nie pamiętam, a dwa, że byłem tam w zeszłym roku. Na pewno oferta trochę się zmieniła.

A tak na marginesie - aktualizacja strony podanej przez Mariusza - maj 2007 :wink: więc chyba nie ma sensu sugerować się podaną tam ofertą.

Aha, mam numer kom do tego gościa. Nie wiem, czy aktualny, ale mogę podać. Chętnych proszę na pw :wink:

Opublikowano

A ja radzę omijać ich z daleka.

Kiedyś zamawiałem u nich rybki, przed samym wyjazdem dzwoniłem czy już maja przeze mnie zamawiane ryby - potwierdzili a jak przyjechałem to wciskali mi wszystko tylko nie piranie które zamawiałem.

Umówiłem sie za dwa tygodnie i sprawa się powtórzyła,

więc odebrałem to jako chęć naciągnięcia mnie na obojętnie co jeżeli jakaś ryba jest poza ich zasięgiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat wątku jest w zasadzie niekatualny. Po długich przemysleniach (również w szerszym, rodzinnym gronie) postanowiłem, że jednak akwarium będzie bardziej tradycyjne. Z tłem, postawione przy ścianie. Właściwie zbiornik już jest tak postawiony i urządzony. Dodatkowo, żona trochę pooglądała galerie i stwierdziła, że labeotropeusów nie chce, natomiast bardzo jej sie podoba cynotilapia afra. W akwa są roślinki więc w zasadzie słusznie. jakie polecacier gatunki jako uzupełnienie? Yellow ma podobne u[podobania żywieniowe, ale chyba jest zbyt słaby... Podobają mi się takie gatunki jak melanochromis johani i melanochromis paralleus. Który z nich polecacie? 9oba raczej nie bo mogą się krzyzować). Czy maylandia esthrae nadaje się do takiej obsady. zaproponujcie coś afr, aby w sumie były 3 gatunki...

Opublikowano

Widzę, że zaszły spore zmiany obsady i samego wystroju akwarium, to dobrze, że tło będzie w akwa, i mam nadzieję, że zrobisz je z CR65 :D

Jeśli chodzi o obsadę to do afry np. cobue bardziej pasuje parallelus, a jako 3 gatunek to może flavus? To jest dość ostra obsada, ale myślę, że na 150cm. nie będzie większych problemów, może niech się mądrzejsi wypowiedzą :wink:

Opublikowano

Poczytałem sobie o tym flausie. Szczególnie niepokojące są dla mnie jego agresywne zachowania. Z drugiej strony wprawdzie samce są efektowne, ale samiczki nie za bardzo, a przecież będe miał już podobny układ w przypadku afry. Mam duzo czasu na przemyslenia, ale do wcześniej podanej 2 gatunkowej obsady na dzień dzisiejszy chce dodać coś spokojniejszego. Waham się pomiędzy yellow, a rdzawym jako 3 gatunek. Oba są dość łatwo dostępne więc chyba zdecyduje się w ostatniej chwili. 4 gatunki to już by się zrobił niezły galimatias, więc raczej odpada.

e.: jeszcze w temacie tła - są super, ale na ten moment z 2 względów odpada. Primo moja ślubna już jest cała wściekła, że poswięcam jej i synowi mniej uwagi. Kolejne zamieszanie z tłem mogłoby spowodować nieodwracalne skutki w tzw pozyciu ;] Secondo - jestem totalny antytalent plastyczny i obawiam się że efekt końcowy nie byłby zachwycający. Dlatego w akwarium jest już najzwyklejsze, czarne tło. Nic szczególnego, ale estetyczne i wszystkim się podoba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten flavus chodził mi po głowie ładnych kilka dni. Tym bardziej się zastanawiałem, że rzeczywiście jeszcze dwóch znawców forumowych mi go doradziło,;))

Dzisiaj byłem w Sklepie Malawi, pooglądałem sobie, potem odbyłem bardzo pouczającą dla mnie rozmowę z pewną miłą panią z tegoż sklepu. No i ostateczne decyzje są jednak w pewnym stopniu zmodyfikowane. Jest żółty elongatus, ale jednak nie flavus. Za jakiś czas w moim akwarium będą pływały:

- Cynotilapia afra 'Red Top Likoma'

- Melanochromis parallelus

- Pseudotropheus elongatus 'Usisya'

Flavus niby pasowałby do obsady, ale z wysoką dozą prawdopodobieństwa nie obyłoby się bez naturalnej selekcji przez eliminacje.W wybranej przeze mnie obsadzie również jest to możliwe, ale mam nadzieje, że obsada jakoś się z czasem "dotrze",;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki Czester.

Wczoraj wpuściłem do akwarium 20 rybek - po 10 paralleusów i elongatusówi Usisya. Mam komplet ;), bo od tygodnia pływało już 7 afr Red Top Likoma (parametry wody stale monitorowałem i są ok, ale to inny wątek). Trochę się bałem bo afry mają około 4-4,5 cm, a te wpuszczone max 3cm, a ponadto inną "szczupłą" budowe i wydają się jeszcze mniejsze. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłem, wręcz to afry są bardziej zestresowane nową sytuacją, a nie nowo wpuszczone gatunki. Jeszcze jedna obserwacja - kiedy afry były same w akwarium, wydaje mi się, że samce zaczęły się wybarwiać. Niestety według moich obserwacji mam 5 samców i tylko 2 samiczki. Teraz kiedy wpuściłem nowe rybki, znów kolory afr są jednolicie blade.

Jeszcze jedna obserwacja na koniec - 27 małych rybek (+ 2 glonojady) w 375l akwarium robi naprawda duży tłok. Nie wyobrażam sobie trzymać ich w takiej ilości, kiedy podrosną.

Opublikowano

po selekcji tłoku już takiego nie będzie po haremikach 1+3 lub 4 zostanie Ci 12 do 16 rybek więc połowe z tego co masz.