Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Pomogli byście mi dobrać obsadę pod zbiornik jaki posiadam? Ze starego zbiornika przerzuciłem yellow 10 szt. Chciałbym dobrać obsade pod nie i najlepiej 3 gatunki jak by się coś działo to bym zredukował do 2 gatunków. Żeby było w miarę kolorowo i rybki pływały w miarę możliwości po całym akwarium:) Kiedyś miałem acei i pływały ładnie po całym akwarium. Jakie gatunki proponowali byście żeby pasowały pod yellow no i oczywiście pasowały żywieniowo.

Z yellow mógł bym trzymać acei + jakaś inna odmiana? 

Jeżeli nie to jakie odmiany mógł bym dodac? 

Edytowane przez Damian1993
Opublikowano

Po pierwsze to masz 450l a nie 500l ?

Ja w takim samym litrażu mam:

Labidochromis Caeruleus Yellow,

Pseuditropheus Cyaneorhabdos Maingano,

Metriaclima Callainos OB.

Opublikowano

No rzeczywiście mój błąd:)

Myślałem właśnie nad maingano .

A jaka proponujecie inną odmianę jeszczE do yellow i maingano? Można by było dodać do nich np sprengerae? Niedaleko mnie są do kupienia hongi Sweden ale ta odmiana pewnie nie pasowała by do reszty? Podobno dość agresywne?

Edytowalem tytuł żeby nie wprowadzać w błąd 

Opublikowano

sprengerae podejdzie, acei też sporo osób ma w taki zestawieniu. Hongii są stricte roślinożerne- gryzłyby się dietą z mięsożernym caeruleusem. Ja bym dał jakiegos pasiaka- np. cynotilapie zebroides jalo reef, lub jeśli wolisz ładniejsze samice to oklepaną nieco maylandie estherae- są różne "wersje" kolorystyczne :)

Opublikowano

Dobra myślę że do yellow dokupie acei jeszcze się zastanowię nad 3 odmiana.Macoe jeszcze jakieś propozycje co do tych 2 odmian?

Co do tej odmiany te mi się podoba co napisałeś :)cynotilapie zebroides jalo reef, 

Opublikowano (edytowane)

Czy taka obsada będzie zywieniowo pasować do mojego zbiornika? 

Chce 3 odmiany jesCze nie wiem czy z tych 4 gatunków wyeliminować afre czy acei.

Cynotilapia afra
Labidochromis caeruleus 
Pseudotropheus acei
Iodotropheus sprengerae

Edytowane przez Damian1993
Opublikowano

No yellow będą na 100 % . I szukam w sumie obsady pod tą odmianę  a ponieważ Yellowki  już pływają  w w akwarium.Mysle  zeby dokupic sprengerae no i zasnatawiam się nad 3 odmiana moze afra lub acei?

Chciałem żeby w akwarium było w miarę kolorowo samce i samice w miarę ładne a nie jakieś ponure kolory:)

Opublikowano
8 godzin temu, Damian1993 napisał:

No yellow będą na 100 % . I szukam w sumie obsady pod tą odmianę  a ponieważ Yellowki  już pływają  w w akwarium.

Labidochromis caeruleus

Cynotilapia zebroides Ndonga Deep

Metriaclima estherae OB 

Iodotropheus sprengerae

• Lubię to 1