Skocz do zawartości

Alternatywa dla Hagen Power Glo 24W

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj jakoś tak mnie naszło i powiedziałem papa obecnemu Aquaelowi Retrofit Sunny 16W. Na samym początku byłem bardzo zadowolony z tego oświetlenia jednak od jakiegoś czasu barwa 6500k zaczęła mnie lekko denerwować. O ile samice Saulosi wyglądały bardzo zacnie to ogólny wygląd akwarium już mi nie grał - było zbyt żółtawo. Postanowiłem zamontować zwykłą świetlówkę, którą przez jakiś czas używałem - JBL Ultra Solar Marin Day. Barwa 15000k czyli baniak zdecydowanie się wybielił. Jest jedno ale. Świetlówka ma moc aż 39W co poprzednio zaowocowało masakrycznym wysypem glonów - główna przyczyna dlaczego zrezygnowałem z tego oświetlenia. Przed zakupem JBLa myślałem nad Power Glo jednak dostać coś sensownego w T5 jest niezwykle trudne. Od tamtego czasu nic się nie poprawiło i nadal jest coś nie tak z dostawami tego produktu. Dobra. W takim razie rezygnuję z Hagena i wybieram coś innego. Jeżeli nie 39W to 24. Obecnie aby nie dostać glonisk świecę bardzo krótko. Wiem jednak, że przyjdzie jesień i zima no i wypadało by jednak czymś świecić. Obecnie myślę nad:

- Pacific Sun Pigment Int+ - barwa 18000k;

- ATI Coral Plus - barwa 15000k;

Miał / ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi produktami? A może polecanie jeszcze coś innego?

PS. Wiem, że równie dobrze mogę zainwestować w moduły led plus sterownik i tam zacząć zabawę w jasność, sterowanie kanałami no ale właśnie zabawę. Cenowo jak zaczynami liczyć to jakoś super tanio nie jest. Świetlówkę wyciągam z pudełka i już wiem czego się spodziewać.

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Ja 8 miesięcy używałem Power Glo T8 - 30W przesłoniętej folią aluminiową w 30%.

Teraz jej dostępnym oficjalnym odpowiednikiem jest Fluval Power (temp. wciąż 18000k). Przeszedłem na t5 24w i to też jest aż nad to - wisi bardzo wysoko. Wybarwienie ryb / wpływ na występowanie glonów identyczne do poczciwego Power Glo Hagen.

Widmo sprzyja rozwojowi glonów zielonych/brunatnych, ale wszystko idzie wyregulować długością świecenia, po4/No3. Ja chcę mieć glony, bo w moim mniemaniu są bardzo ładne z tego widma i świecę około 12h. Po4/no3 też trzymam 0,2/15 żeby miały co jeść, a efekt widać w Galerii - zdjęcie w 95% odzwierciedla faktyczny stan "widzialny" bo robione bez lampy błyskowej.

Edytowane przez Xime
Opublikowano
57 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..nie widać zdjęcia.

W sumie, to liczyłem po cichu, że kolega znajdzie sam, bo pisałem na szybkości - aczkolwiek po sugestii dodałem również link do zdjęcia w poście :)

Opublikowano

Ja też nie lubię żułci w akwarium, przed ledami świeciłem jbl marine day 15000k, to było najlepsze światło, ostre białe z taką minimalną dawką niebieskiego w toni, świetnie podkreślającego kolory ryb.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za uwagi. Ostatecznie zostaje przy sprawdzonym JBLu. Nie obejdzie się bez obklejenia świetlówki folia tudzież myślałem aby założyć opaskę termokurczliwa. Miał ktoś coś takiego u siebie? @Ximepowiedz mi proszę czy według Ciebie ten fluval świeci biało czy już bardziej wpada w niebieski? Obecny jbl według mnie świeci na biało.

Jeszcze kilka słów dla potomnych.  Pod żadnym pozorem nie kupujcie ATI Coral Plus do naszego biotopu. Niby 15000k ale dodatkowo ma dolozona lekką nutkę ultrafioletu i purpury. Nie idzie na to patrzeć. Dramat. Ryby po włączeniu wszystkie siedziały w kamieniach - akwarium puste. Siedziały w szczelinach i ciężko oddychaly. Nie wiem co takiego jest w tej barwie ale mi oraz moim rybom ona kompletnie nie odpowiada.

Opublikowano
8 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Nie obejdzie się bez obklejenia świetlówki folia tudzież myślałem aby założyć opaskę termokurczliwa. Miał ktoś coś takiego u siebie?

Miałem folię aluminiową i jest to super sprawa bo owszem..nagrzewa się ale oddaje szybko ciepło. Dodatkowo  miałem na świetlówce odbłyśnik (na przedniej  bo i tak tylnej nie miałem) pomalowany na czarno. Chodziło o to ,że kierowałem sobie światło albo bardziej do tyłu albo  do przodu celem zwiększenia efektu głębi. Tam gdzie na moich zdjęciach nie widać tła to właśnie min. tego efekt.

Opublikowano
23 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

@Ximepowiedz mi proszę czy według Ciebie ten fluval świeci biało czy już bardziej wpada w niebieski?

Powiem tak, widmo tej swietlówki wpada już lekko w fiolet nawet ( ale zimny, nie pudrowy - wg mnie najciekawszy, ) - im bardziej przepalona, tym bardziej robi się to widoczne , ale spokojnie do 8-10 miesięcy nie było to zupełnie zauważalne "gołym okiem", natomiast kamery/aparaty w trybie hdr jak najbardziej już to zarejestrują (widoczne najbardziej na piasku).

Tutaj bardzo dobrze widać jaki daje efekt ta świetlówka (oczywiście widmo Fluvala traktuj tak samo jak widmo power glo):

Opublikowano

No dobra. Dzięki. Wychodzi na to, że obecnie będę swiecil jblem a jak dojdzie do wymiany to zobaczę czy jeszcze raz zakupie to samo czy może faktycznie tego fluvala. 

Dzięki Panowie jeszcze raz.:)