Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.05.2018 o 16:28, darkon napisał:

Temperatura będzie niska, to najzwyczajniej działa. Mam zamontowane w prawym boku pokrywy trzy wentylatory komputerowe 12V 60 mm 17,9 dBA o wydajności 33,66 m3/h każdy, sterowane termostat W1209, a w lewym boku są zrobione trzy otwory wylotowe o średnicy 60 mm . Przedmuch powietrza wzdłuż całego zbiornika utrzymywał poprzedniego lata temperaturę w akwarium w zadanym zakresie 27-27,5 stopni C, przy temperaturze w mieszkaniu dochodzącej do 32 stopni C, wentylatory nie pracowały cały czas, a ubytki wody wynosiły około 3-4 litrów na dobę. Temperaturę kontrolowałem termometrem ze świadectwem wzorcowania .

Odświeżę temat. U siebie zastosowałem dokładnie to samo rozwiązanie z tą różnicą, że zamontowałem 4 wentylatory 80 mm w tylnej klapie pokrywy. Jako wylot powietrza służy oryginalny otwór w przedniej klapie, przewidziany do montażu automatycznego karmnika. Jest to najskuteczniejsze i najprostsze rozwiązanie, a co najważniejsze całkowicie bezobsługowe, raz ustawiasz i zapominasz o problemie zbyt wysokiej temperatury. Ustawiłem to tak, że wentylatory włączają się przy 27 a wyłączają przy 26,5 stopnia C.

A tak wygląda

20180719_184353.thumb.jpg.dfc7a6e88ee035ac96a08490a58f0a86.jpg

20180719_184519.thumb.jpg.5ee51be93594b133e976eab2cbc7ebc7.jpg

20180719_184558.thumb.jpg.f1a3d82b5d1531d00e3e6bc0f5f93bf3.jpg

Wylot

20180719_184810.thumb.jpg.d08380d06f858bb3106df11bc38760e6.jpg

Termostat W1209

20180719_190539.thumb.jpg.d42cac3b1f8c51bf20d69149fe5ae65b.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Rozwiązanie proste i skuteczne. Jedyny mankament to czujka temperatury. Od czasu do czasu trzeba porównywać wskazania temperatury z jakimś pewnym termometrem i ewentualną różnicę korygować w meni termostatu. Najprawdopodobniej fabryczne zaizolowanie czujnika przepuszcza wilgoć do środka i to powoduje zmianę wskazań termostatu. Ale to jest drobiazg w porównaniu z ceną, sprawnością chłodzenia i bezobsługowym działaniem całego układu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na razie nic nie kombinowałem z czujką, której używam. W przeciągu 15 miesięcy musiałem ją skorygować o 1,9 stopnia. Jeszcze pozostał duży zakres do regulacji :).  Profilaktycznie mam jedną sztukę przygotowaną na podmiankę z przerobioną izolacją. Wejście kabla do tej metalowej rurki zalałem dosłownie kroplą rozgrzanego asfaltu, następnie po wystygnięciu nałożyłem na połączenie silikon akwarystyczny i to dodatkowo zaizolowałem koszulką termokurczliwą. Jak przyjdzie jej czas to zobaczymy jak się sprawdzi taka izolacja.

Opublikowano (edytowane)

...skuteczne , proste , tanie i estetyczne.  W galerii w dziale sprzęt jest podobne rozwiązanie chyba Michała tyle ,że wiatraczki są pod pokrywą i niewidzialne. Gratuluję!

Jak będziesz miał ochotę i czas to moja prośba jest taka abyś wrzucił tam zdjęcia z jakimś opisem. Zawsze będzie można tam szybciej znaleźć i w razie czego wygodniej będzie tam odsyłać  zainteresowanych.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok, postaram się wrzucić fotki do galerii. Rozwiązanie o którym wspomniałeś również bardzo mi się podoba :)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przyjrzalem się uważniej rozwiązaniu Michała i zauważam jeden, aczkolwiek istotny mankament. Otóż żeby to spełniało swoją funkcję, czyli skutecznie chłodziło, to musi być otwarta pokrywa w przeciwnym razie wentylatory będą tylko mielić powietrze pod pokrywą

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka