Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr Aquael 2000 turbo buczy jak pompka brzęczek sprzed 20 lat. Miał tak ktoś?

Zauważyłem, że po wyjęciu pompy chlupie w korpusie woda i idąc tym tropem na włączonym filtrze ruszałem, obracałem pompą w wodzie na różne kierunki, aby pozbyć się powietrza. Bąble powietrza wychodzą przy wejściu kabla zasilającego. Pomaga też kilkukrotne szybkie włączanie i wyłączanie filtra, wtedy pluje z wylotu powietrzem. Po tych zabiegach uspokaja się na chwilę, czasem na minutę, dwie, albo parę godzin i od nowa dzieje się to samo.

Pompa oczywiście całkowicie zanurzona w wodzie. Rozumiem, że po podmianach, czy czyszczeniu powietrze się dostaje, ale ten chlupot wody w korpusie, której nie można wylać, to chyba coś nie tak..... Jakieś pomysły?

Opublikowano

Napisałem do Aqualea, zobaczymy. Co zamiast tego turbo wsadzić? Pasuje mi wewnętrzny coby ogarną mechanikę w 375l. W akwa mam jeszcze kaseciaka z pompą 1000l/h Juvela, który ogarnia biologię.

Opublikowano
7 godzin temu, robinqaz napisał:

Filtr Aquael 2000 turbo buczy jak pompka brzęczek sprzed 20 lat. Miał tak ktoś?

Właśnie komuś wczoraj mówiłem ,że mój pracuje prawie osiem lat i jest prawie niesłyszalny. Nawet nie wymieniałem wirnika..raz na ruski rok przesmaruje wazeliną  i jest OK. Jak masz na gwarancji to reklamuj.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, robinqaz napisał:

Napisałem do Aqualea, zobaczymy. Co zamiast tego turbo wsadzić? Pasuje mi wewnętrzny coby ogarną mechanikę w 375l. W akwa mam jeszcze kaseciaka z pompą 1000l/h Juvela, który ogarnia biologię.

Skoro masz już w akwa kaseciaka to może po prostu daj do niego mocniejsza pompę i będzie zarówno biologiem jak i mechanikiem. Do tego cyrkulator i wsio gra. 

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano
14 godzin temu, Kubeq napisał:

Skoro masz już w akwa kaseciaka to może po prostu daj do niego mocniejsza pompę i będzie zarówno biologiem jak i mechanikiem. Do tego cyrkulator i wsio gra. 

To Bioiflow M Juwela - do niego podobno już większa nie wejdzie...

12 godzin temu, Bezprym napisał:

Może przytrzymaj go do góry nogami pod wodą. Gdzieś czytałem ,że tak się go odpowietrza.

Tak też robię, jednak problem się powtarza tak jak pisałem wcześniej. Dostałem takie info z serwisu:

witam
to że powietrze wychodzi z miejsca gdzie jest kabel zasilający to nic złego
tam jest pusta przestrzeń i powietrze wychodzi nie ma ryzyka bo dalej cały silnik jest zalany żywicą a ta pokrywka to tylko maskownica
jeżeli filtr hałasuje to znaczy że coś jest nie tak z wirnikiem i to jego wina i należy go wymienić
proszę podać adres prześlemy nowy bezpłatnie

pozdrawiam

Kierownik Kontroli Jakości i Serwisu Aquael

Opublikowano

..

3 godziny temu, robinqaz napisał:

to że powietrze wychodzi z miejsca gdzie jest kabel zasilający to nic złego
tam jest pusta przestrzeń i powietrze wychodzi nie ma ryzyka bo dalej cały silnik jest zalany żywicą a ta pokrywka to tylko maskownica

Jeżeli to może być przyczyna to otwórz te klapkę , zanurz w wodzie i dopiero zamknij. Jeżeli to wirnik to masz sprawę  załatwioną:)

Opublikowano

Jaką masz gąbkę? 

Poczytaj o kawitacji, występuje w filtrach przy zbyt gęstych lub zapchanych gąbkach. 

Mam ten filtr już kilka lat i gdy zaczyna się dziać to co opisujesz to po prostu wymieniam gąbkę i mam spokój na jakiś czas. 

• Lubię to 1