robinqaz Opublikowano 19 Lipca 2018 #1 Opublikowano 19 Lipca 2018 Filtr Aquael 2000 turbo buczy jak pompka brzęczek sprzed 20 lat. Miał tak ktoś? Zauważyłem, że po wyjęciu pompy chlupie w korpusie woda i idąc tym tropem na włączonym filtrze ruszałem, obracałem pompą w wodzie na różne kierunki, aby pozbyć się powietrza. Bąble powietrza wychodzą przy wejściu kabla zasilającego. Pomaga też kilkukrotne szybkie włączanie i wyłączanie filtra, wtedy pluje z wylotu powietrzem. Po tych zabiegach uspokaja się na chwilę, czasem na minutę, dwie, albo parę godzin i od nowa dzieje się to samo. Pompa oczywiście całkowicie zanurzona w wodzie. Rozumiem, że po podmianach, czy czyszczeniu powietrze się dostaje, ale ten chlupot wody w korpusie, której nie można wylać, to chyba coś nie tak..... Jakieś pomysły?
GOLUMN Opublikowano 19 Lipca 2018 #2 Opublikowano 19 Lipca 2018 Niestety ale chyba taka jego "uroda".Mojego też niestety słychać.Nie pomogła wymiana wirnika.
robinqaz Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Lipca 2018 Napisałem do Aqualea, zobaczymy. Co zamiast tego turbo wsadzić? Pasuje mi wewnętrzny coby ogarną mechanikę w 375l. W akwa mam jeszcze kaseciaka z pompą 1000l/h Juvela, który ogarnia biologię.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 19 Lipca 2018 #4 Opublikowano 19 Lipca 2018 7 godzin temu, robinqaz napisał: Filtr Aquael 2000 turbo buczy jak pompka brzęczek sprzed 20 lat. Miał tak ktoś? Właśnie komuś wczoraj mówiłem ,że mój pracuje prawie osiem lat i jest prawie niesłyszalny. Nawet nie wymieniałem wirnika..raz na ruski rok przesmaruje wazeliną i jest OK. Jak masz na gwarancji to reklamuj.
Kubeq Opublikowano 19 Lipca 2018 #5 Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) 5 godzin temu, robinqaz napisał: Napisałem do Aqualea, zobaczymy. Co zamiast tego turbo wsadzić? Pasuje mi wewnętrzny coby ogarną mechanikę w 375l. W akwa mam jeszcze kaseciaka z pompą 1000l/h Juvela, który ogarnia biologię. Skoro masz już w akwa kaseciaka to może po prostu daj do niego mocniejsza pompę i będzie zarówno biologiem jak i mechanikiem. Do tego cyrkulator i wsio gra. Edytowane 19 Lipca 2018 przez Kubeq
darek6909 Opublikowano 19 Lipca 2018 #6 Opublikowano 19 Lipca 2018 Witam Mój pracuje ponad 2 lata i jedyne co słysze to bąbelki powietrza z wylotu. Jedynym mankament to słabe przyssawki
Bezprym Opublikowano 19 Lipca 2018 #7 Opublikowano 19 Lipca 2018 Może przytrzymaj go do góry nogami pod wodą. Gdzieś czytałem ,że tak się go odpowietrza.
robinqaz Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor #8 Opublikowano 20 Lipca 2018 14 godzin temu, Kubeq napisał: Skoro masz już w akwa kaseciaka to może po prostu daj do niego mocniejsza pompę i będzie zarówno biologiem jak i mechanikiem. Do tego cyrkulator i wsio gra. To Bioiflow M Juwela - do niego podobno już większa nie wejdzie... 12 godzin temu, Bezprym napisał: Może przytrzymaj go do góry nogami pod wodą. Gdzieś czytałem ,że tak się go odpowietrza. Tak też robię, jednak problem się powtarza tak jak pisałem wcześniej. Dostałem takie info z serwisu: witam to że powietrze wychodzi z miejsca gdzie jest kabel zasilający to nic złego tam jest pusta przestrzeń i powietrze wychodzi nie ma ryzyka bo dalej cały silnik jest zalany żywicą a ta pokrywka to tylko maskownica jeżeli filtr hałasuje to znaczy że coś jest nie tak z wirnikiem i to jego wina i należy go wymienić proszę podać adres prześlemy nowy bezpłatnie pozdrawiam Kierownik Kontroli Jakości i Serwisu Aquael
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Lipca 2018 #9 Opublikowano 20 Lipca 2018 .. 3 godziny temu, robinqaz napisał: to że powietrze wychodzi z miejsca gdzie jest kabel zasilający to nic złego tam jest pusta przestrzeń i powietrze wychodzi nie ma ryzyka bo dalej cały silnik jest zalany żywicą a ta pokrywka to tylko maskownica Jeżeli to może być przyczyna to otwórz te klapkę , zanurz w wodzie i dopiero zamknij. Jeżeli to wirnik to masz sprawę załatwioną:)
marek_z_81 Opublikowano 20 Lipca 2018 #10 Opublikowano 20 Lipca 2018 Jaką masz gąbkę? Poczytaj o kawitacji, występuje w filtrach przy zbyt gęstych lub zapchanych gąbkach. Mam ten filtr już kilka lat i gdy zaczyna się dziać to co opisujesz to po prostu wymieniam gąbkę i mam spokój na jakiś czas. 1
Rekomendowane odpowiedzi