Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Długo czytałem teraz czas napisać. Opis sytuacji:

Akwarium około 1600l
Sump około 400l
Pompa Jabeo dct 8000
Zewnetrzny komin z trzema rurami:
-spływ 40mm z zaworem bramowym 
-rewizja 32mm ścięta po skosie
-powrót 32mm
- w kominie woda 2cm poniżej grzebienia więc jest cicho. 

Problem:
Nie jestem w stanie ustawić stałego poziomu wody w kominie.
Albo spada albo przelewa się rewizją.
Nie było by żadnego problemu gdyby nie to że jak ustawię lekki przelew przez rewizję to i tak po kilku godzinach poziom wody w kominie się podnosi i w rewizji robi się spłuczka. Wtedy znowu muszę regulować zawodem bramowym i tak dwa razy na dobę od 3 tygodni. Jak się nie wyreguluje to po dobie mam taki kibel w domu że telewizora nie słychać... 
Na rewizję założyłem durso - delikatnie wyciszyło ale poziom wody nadal się podnosi - powoli się zastanawiam czy jakbym to zostawił to by się woda nie wylała w pewnym momencie górą...
W komorze pompy mam przelew do kanalizacji i stałą podmianę wody metodą kropelkową - poziom wody w komorze się nie zmienia. 
Pompa jest podłączona do UPSa ze stabilizacją napiecia.

I teraz pytanie co jest nie tak albo co robię nie tak że poziom wody w kominie ciągle się podnosi? 

Powoli wysiadam psychicznie z ciągłą regulacją albo siorbaniem.

Opublikowano

Nigdy nie ustawisz tego na równo, musisz ustawić delikatny przelew. Jeżeli poziom podnosi się za szybko to przekręć zawór o 1/4 obrotu (nie więcej) i po jakimś czasie znowu jeżeli jest taka potrzeba. Jeśli zacznie spadać to zdławiłeś za bardzo - nie zauważysz tego w 5min stojąc przy baniaku. Ja nie czekam tylko zakrywam ręką spływ od dołu aż woda się przeleje. Mam wrażenie, że za bardzo kręcisz zaworem.

Może to też ma znaczenie ale moja rewizja (również ścięta) jest prawie na równo z poziomem wody w akwarium.

Ja muszę czasami skręcić zawór po kilku dniach gdy spadnie mi poziom wody w sumpie. Im niższy poziom tym mniejszy przepływ na pompie - niby grosze ale na przelewie to widać od razu. Dlatego daje trochę więcej, żeby wytrzymało do końca tygodnia. Ogólnie nie chlupie nic a cała moja regulacja mieści się zakresie mniejszym niż pół obrotu.

Opublikowano

Rewizja tuż zaraz poniżej grzebienia.W ten sposób woda nie chlupie.Woda musi stale się przelewać rewizją.Chodzi o minimalny przepływ.Wszelkie wahania przejmie rewizja po to między innymi jest.

Po za tym jeśli chcesz idealnie wyregulować spływ to pozostaje tylko zawór bramowy,ale mając rewizję nie szukał bym problemów.

Opublikowano

Witam Panie Przemku klient spod Wrocławia się kłania ?

Problem nie jest w odgłosie wody spadającej do komina ale lejącej się rewizją. Jak się tylko sączy jest ok,  problem w tym, że w ciągu doby robi się wir w rewizji i siorbanie na cały dom. Zawór bramowy jest. W zalączeniu foto poglądowe. Durso póki co prowizorka ale trochę wyciszyło więc będę robił docelowe. 

IMAG2019.jpg