Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Akwarium z biotopem Malawi posiadam od kwietnia. Po 3 miesiącach ciągłego obserwowania i stałego mierzenia parametrów mogę powiedzieć, że wszystko idzie tak jak trzeba (odpukać), czyli parametry w normie, a rybki rosną i zachowują się ciekawie i "energicznie".

Ale do rzeczy. Na horyzoncie pojawia się nie tyle problem co opcja do rozważenia. Mój zbiornik to 120 x 50 x 50. Zakładałem akwarium w pracy z docelowym zamiarem nabrania doświadczenia, nauki oraz przekonania żony  ? do przeniesienia go do domu po około roku. Sprawę przeniesienia wstępnie przemyślałem ale tylko wstępnie tzn. mam miejsce w salonie w którym postawienie 120 x 50 jest możliwe ale wiąże się z częściowym przemeblowaniem (i tu żona mocno kręci nosem). Mam też miejsce, które jest może nawet lepsze pod względem wizualnym, a nawet wymaga obecnie jakiegoś zagospodarowania, ale wymiar szkła które tam by pasowało jest nietypowy: 105 x 70 (ewentualnie 65 lub nawet 75) x 60 wys.  Miejsce to róg pokoju przy wejściu i przy kanapie. Wchodząc miałbym obok siebie bok akwarium długości 105 cm, a siedząc na kanapie bok 70 cm. Powierzchnia dna jest większa oczywiście w drugim przypadku 0,735 m2 do 0,6 m2. Akwaria "typowe" mają inne proporcje wymiarów dna (przykładowo 120 x 50, 200 x 60). Tylko im dłużej się nad tym nietypowym wymiarem zastanawiam tym częściej myślę czemu nie? Z aranżacją dna sobie jakoś poradzę, ale zastanawiam się czy taki wymiar nie wygeneruje jakiś problemów np. czy nie będzie problemów z cyrkulacją? A może wręcz przeciwnie? Są gatunki, które potrzebują konkretnej długości zbiornika, ale moja obecna obsada (wciąż do redukcji) poradziłaby sobie w nowym zbiorniku. Czy koledzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie lub ciekawe przemyślenia? Nietypowy wymiar szkła to jedna z dwóch opcji na przeprowadzkę ale szukam argumentów do wyboru jednej opcji.

Od razu zaznaczę też, że nie podobają mi się akwaria profilowane, a już najbardziej profilowane narożne ?

Oczywiście wiem, że pojawią się rady w stylu jeśli możesz trochę przemeblować to zrób to od razu tak żeby weszło największe na jakie możesz sobie pozwolić, bo później będziesz żałował. Pełno ich na forum i domyślam się, że wynikają z doświadczenia wielu osób, więc są na pewno cenne, ale proszę mi wierzyć, że w tą stronę też kombinuje. 

Pozdrawiam

Opublikowano

.....jeżeli nie masz innych warunków do postawienia akwa to stawiaj w takich jakich masz. Jeżeli chodzi o cyrkulację to nie widzę żadnego problemu..z tym zawsze sobie można poradzić. Filtracja, oświetlenie i aranż bez problemu. Będziesz musiał tylko dobrać odpowiednia obsadę ( ale o to pytaj w odpowiednim dziale) bo jak wiesz pyszczaki są terytorialne ( nie wspomnę o diecie) i potrzebują rewirów. Ale taki obszar dna jaki podajesz też im umożliwi wybór własnych rewirów i będzie OK. Fakt......bardziej podłużne może lepiej , estetyczniej wygląda dla oka ale nie jest powiedziane ,że tylko taki kształt dna uprawnia do trzymania pyszczaków. Jak dobrze dobierzesz obsadę to będziesz  cieszył oczy:) Czy będzie to ładnie ( a musi?) wyglądać  to sam ocenisz..