Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem nic o czymś, co wymyśliłem. Mianowicie o wystroju z brył węgla kamiennego. Czy uważacie, że to dobry pomysł? Na tle białego piasku byłoby kontrastowo. Poza tym chciałbym zrobić tylni panel z ciętych kawałków węgla. Dajcie znać, co wy na to.

Opublikowano

Witaj!

Nie wiem czy to dobry pomysł aby użyć węgla kamiennego w akwarium...Skąd taki pomysł?

Szczerze to jestem zszokowany tym co czytam ? 

Jako alternatywę możesz użyć innych skał o podobnej kolorystyce np.łupek ,chociaż z doświadczenia wiem że prędzej czy później zostanie on pokryty tak bardzo pożądanym w tym biotopie glonem...

Poszukaj kamieni na składach budowlanych lub sklepach ogrodniczych...

Na pewno coś znajdziesz...

Opublikowano

Miałem go dawno dawno temu, w odległej galaktyce. Dziś uważam, że ma brzydką jednolitą bryłę więc tylko dla tego nie polecam. 

Opublikowano

Był na pewno temat o węglu na tym forum, ale jakieś 10 albo więcej lat temu. Nie wiem czy nie było wtedy mowy o związkach siarki jakie posiada węgiel i o ich wpływie na ryby, ale mogę się mylić

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli sprawa jasna. Szukam łupków. Rzeczywiście nie pomyślałem o związkach siarki i substancjach smolnych. Dzięki wszystkim

Opublikowano
2 godziny temu, A12W napisał:

Poza tym chciałbym zrobić tylni panel z ciętych kawałków węgla. Dajcie znać, co wy na to.

Może to cię zainteresuje http://akwarium-mojapasja.blogspot.com/2001/01/to-z-upka-fylitowego.html

Co do kamieni jako aranżację,to tak jak kolega Andrzej napisał z łupka nie ułożysz za bardzo charakterystycznego dla tego biotopu naturalnie wyglądającego gruzowiska...