Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolejna pompa zakupiona na starcie zbiornika pójdzie do reklamacji. Zaczęła coraz głośniej pracować i grzała się. Ta którą otrzymałem po wymianie gwarancyjnej się w ogóle nie grzeje, a ta jest wyczuwalnie ciepła. Kupiłem nową pompę i wczoraj zamontowałem zamiast tej głośnej a tamta do reklamacji. Jak wróci będę miał na rezerwę.

Ciekawostka jest taka, że nowe pompy różnią się od tych co zakupiłem na start. Przy wirniku jest mały element chyba hamulca jakiegoś albo by pompa nie kręciła się w odwrotnym kierunku. Nie wiem ciężko powiedzieć. W każdym razie w tej którą otrzymałem po wymianie gwarancyjnej i w tej którą w tym tygodniu kupiłem ten element jest, a w tych które wcześniej zakupiłem ich nie ma. 

uni-pump-1500-modele.thumb.jpg.9814f868d4287c3dd9d1dead5705f5d9.jpg

Opublikowano

To widzę, że i mnie czeka wymiana gwarancyjna. Pompa pracuje bardzo głośno i ostatnio zauważyłem, że jak dotykam ją dłonią to aż parzy. 

Z perspektywy czasu uważam, że nie jest to rozwiązanie dla mnie. Pompa głośna co powoduje irytację. Chyba będę przechodził na coś innego.

Opublikowano
20 godzin temu, fudzi napisał:

Moja pracuje po dziś dzień ,jednak nie wróżę jej dobrej przeszłości :D 

Może nie będzie tak źle :) Z tymi pompami to loteria ale ogólnie jestem mega zadowolony jak wszystko pracuje. Ostatnio przy wymianie pompy przeczyściłem węże i trochę syfu do akwarium się dostało jak pompa zaczęła pracować to w pół godziny woda praktycznie czyściutka. Zestaw mega wydajny.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, agentj23 napisał:

Zestaw mega wydajny.

Jeżeli chodzi o wydajność to też jestem z niej bardzo zadowolony :). Co do niezawodności to się jeszcze okaże :D 

Opublikowano
25 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Wtedy na kilka chwil zakłada się jakąś skarpetę na wylot;) Ona wszystko wychwyci.

Dzięki za radę na pewno następnym razem zastosuję :)

• Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Temat uporządkowałem usuwając zbędne posty. Z mojej strony czas na podsumowanie po rocznym użytkowaniu filtra Midikani 800 i pompy Uni Pump 1500 Aquael.

Pompę z pierwszego filmiku z potężnym "sikiem" ,która w pewnym momencie się zepsuła reklamowałem i  otrzymałem  nową jeszcze nieużywaną , którą traktuję  jako zapasową dlatego nie wiem jak się sprawuje. Kupiłem drugą w momencie kiedy tamta była w reklamacji. Nowa pompa, niestety nie ma już tak mocnego "siku" jak pierwsza przed awarią. Owszem..."sik" był też na początku mocniejszy ale też jego moc spadła. Pewnie to jest urok tych pomp. Jedyne co dobre  w egzemplarzach moich pomp ( stara i  uzyskana w ramach reklamacji) to fakt , że cicho pracują. Ale w świetle  tego co inni koledzy piszą o jej kulturze pracy to mam po prostu szczęście.

Moje wnioski są takie:

- kultura pracy : różnie bywa.

- wydajność: początkowo dobra potem spada.

- awaryjność : w krótkim czasie spada jej przepływ  lub zaprzestaje pracy.

Producent poleca ją min. do napędów filtrów kanistrowych ale w połączeniu jej z  filtrem Midikani 800 pompa  ta po prostu nie zdaje egzaminu. Być może z innym filtrami  działa lepiej

NIE POLECAM !

Temat zamykam ..ale jeżeli ktoś z biorących udział w temacie  będzie chciał podzielić się swoimi wnioskami  końcowymi to bardzo proszę o info na PW a ja wtedy otworzę temat  na czas pisania.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dodam już definitywnie na koniec ,że pompa wytrzymała tylko dwa lata . Czyli  swoją zdolnością pracy ( tylko dwa lata ) potwierdza moją opinię zawartą w poście powyżej.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.