Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@egon44  ...jeżeli chodzi o to co wcześniej pisałem to tak naprawdę nie ma co dodać do tych wypowiedzi. Do samego kubełka jeszcze nie zaglądałem . Ale i tutaj nie spodziewam się pogorszenia dlatego ,że prefiltr zamontowany na zasysie jest bardziej szczelny na połączeniu. jednym słowem: dalej polecam:)

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.08.2018 o 15:41, egon44 napisał:

Czyli jednak sprawdza się takie rozwiązanie filtracji

Dzisiaj zajrzałem do kubełka kierowany ciekawością. Fakt.....to tylko 1.5 miesiąca pracy. Ale kubełek czysty z takim samym przepływem jak na filmiku. Czyli filtr , prefiltr i pompa spełniają moje oczekiwania.

• Lubię to 2
Opublikowano

@AndrzejGłuszycaśledzę Twój temat od samego początku i tak się zastanawiam. Czy biorąc pod uwagę zestaw unipump 1500 plus midikani można by go użyć jako mechanika do akwa 200 litrów? Sam filtr wypełnić tylko jedną gąbką plus watą JBLa a pompę dać na wylocie? Skoro czyszczenie jest tak banalne to otwieranie go np. co 3 tygodnie nie powinno być upierdliwe. Obecnie posiadam jako mechanika i biologa Unimaxa 500 z prefiltrem narurowym na pierwszym zasysie i HW-602 na drugim plus dodatkowa nitka wylotowa na purolitea, zbijacza fosforanów i węgiel w HW-603. Działa to bardzo dobrze uwzględniając, że mam dodatkowe cyrkulatory do obmiatania nieczystości. Niestety po weekendowym czyszczeniu okazało się, że od kwietnia węże tak zarosły, że przepływ to jakiś dramat. Ich czyszczenie jest bez sensu biorąc pod uwagę, że i tak muszę wszystko zdemontować. Plątanina węży jest straszna więc wymiana no powiedzmy jest dosyć kosztowna. A gdyby te wszystkie prefiltry wywalić i Unimaxa zamienić na midikani? Narurowca czyszczę co tydzień a HW-602 ostatnio wyczyściłem po 3 tygodniach. Poniżej foto jak to u mnie obecnie wygląda. O pomyśle możesz pisać śmiało bez owijania w bawełnę. Jeżeli jest głupi to lepiej o tym wiedzieć teraz niż dowiedzieć się po wydaniu 300 zł. Jeżeli jednak pomysł jest ciekawy to nic nie stoi na przeszkodzie abym sprzedał Unimaxa 500 i prefiltry i jako drugi dał taki sam zestaw jako typowego biologa z ceramiką i purolitem.

Filtracja.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

I jak tam Andrzeju @AndrzejGłuszyca Twój patent? Coś więcej po czasie wyszło? Wady? A może jakieś dodatkowe zalety?

Patrząc na filmik widzę, że przeplyw masz całkiem solidny. Nie stanowi to żadnego problemu dla purolitea? Oczywiście co się nie przefiltruje za pierwszym razem to za drugim lub trzecim są radę ale azotany masz takie same jak w przypadku starej pompy? 

A jeszcze pytanie do @egon44. Wspomniałeś, że znasz ten filtr i chciałbyś rozwiązanie Andrzeja zastosować jako mechanika. Ok. Tylko pompa na wylocie czy na wlocie plus prefiltr eheima? 

Edytowane przez Gość
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.09.2018 o 15:27, Jerry_jerry napisał:

I jak tam Andrzeju @AndrzejGłuszyca Twój patent? Coś więcej po czasie wyszło? Wady? A może jakieś dodatkowe zalety?

W piątek  ponownie otwierałem z ciekawości kubełek ale też pierwszy raz zajrzałem z ciekawości do pompy celem sprawdzenia czy osadza się tam jakiś osad. Wszystko jest tak jak bym dopiero wczoraj go uruchomił. Jednym słowem jest bardzo zadowolony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.