Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Mam zrobioną belkę oświetleniową na modułach Samsunga, jeden kanał białe, drugi kanał RGB. Połączone do sterownika LedDimmer. Całość świeci od trzech miesięcy. 

Dzisiaj zauważyłem, że kanał RGB świeci nieprawidłowo. Mianowicie tylko jeden moduł świeci ustawionym przeze mnie  kolorem,  czerwonym. Pozostałe moduły świecą na żółto. 

Poniżej zdjęcie. 

IMG_20180630_111204.thumb.jpg.6f1341b8e72bf039f424249c894c5288.jpg

Czy ktoś potrafi powiedzieć mi o co chodzi? Gdyby to był sterownik to wszystkie świeciłyby jednakowo, tymczasem jedna (i to nie pierwsza w szeregu) świeci poprawnie. Jeżeli zaś chodzi o moduły to tak nagle wszystkie razem też by się nie popsuły. 

Opublikowano

Witaj!

Sam miałem kiedyś taki problem...

Okazało się że dodatkowe przewody które mam podpięte pod przewody z modułów nie stykały się ze sobą,także warto to na początku sprawdzić...

Druga opcja to awaria kanałów RGB...

Opublikowano

dziwne, gdyby nie było styku na przewodach to raczej tylko pierwszy, ew. kilka pierwszych świeciłoby prawidłowo a od miejsca gdzie jest nie kontakt świeciłyby źle, awaria kanału RGB to też raczej nie bo jeden moduł świeci prawidłowo.
Jedno co przychodzi mi do głowy to zwarcie wewnętrzne, pomarańczowy kolor z RGB oznacza że świecą wszystkie kolory w miarę równym światłem, ale jednoczesne zwarcie we wszystkich modułach? trochę dziwne

Opublikowano

Podłączyłem się do sterownika przy pomocy dostarczonego z nim programu. Okazało się że kolor kanału RGB ustawiony był na pomarańcz, a że moduły świeciły z 60% mocy, kolor wyszedł żółty...

Zatem wychodzi, że ten jeden moduł świecący kolorem czerwonym ma jakiś problem. Zmieniłem ustawienia sterownika, zamiast czerwieni ustawiłem fiolet i ku mojemu zdziwieniu wszystko wróciło do normy.

IMG_20180630_180440.thumb.jpg.4ee71bc199084cd1e406132e39ce20ee.jpg

Cała ta sytuacja przypomniała mi jeszcze jedno zdarzenie związane z kanałem RGB. W pierwszych dniach funkcjonowania zbiornika zauważyłem, że wszystkie diody kanału RGB migają bardzo szybko i zmieniają kolor. W tym wypadku również pomogło zapisanie nowych ustawień sterownika.

Także wychodzi na to, że coś ze sterownikiem się dzieje...