troad Opublikowano 22 Czerwca 2018 #11 Opublikowano 22 Czerwca 2018 2 godziny temu, mlody.czub napisał: Na pierwszy rzut oka nasowa się oblozenie styropianem. Z drugiej strony jednak ktos się wypowiadal już na ten temaz. Zakryl akwarium na kilka dni kocem i po odkryciu rybki byly non stop bardzo plochliwe i dziwnie się zachowywaly. Z tego co pamietam to trwalo to u niego bardzo dlugo wiec nie wiem czy jest dobrym pomyslem zakrywac akwarium na dluzsza mete. Zgadzam się z Marcinem, tym kimś o ile pamiętam był @Kubeq. Cytuj
Kubeq Opublikowano 22 Czerwca 2018 #12 Opublikowano 22 Czerwca 2018 3 godziny temu, troad napisał: Zgadzam się z Marcinem, tym kimś o ile pamiętam był @Kubeq. Miałem podobną sytuację, zakryłem kocem akwarium na 2-3 godziny i szczerze nie polecam takiego rozwiązania. Ryby popłoszone, pochowane w gruzowisku nawet kilka godzin po odkryciu baniaka. Mimo że minęło sporo czasu od tej chwili to mam wrażenie że są wciąż płochliwsze niż przed tą akcją. Cytuj
rafalniski Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor #13 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Dziękuję za rady. Mam następujący plan - akwarium przesunę w bezpieczne miejsce, owinę streczem a pokrywę przykryję wilgotnym ręcznikiem tak żeby nic nie wpadło do środka i dodatkowo włączę napowietrzanie. Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Czerwca 2018 #14 Opublikowano 22 Czerwca 2018 ..jak masz skimer to zamontuj....on zrobi najlepszą robotę . Tylko czyść go często w trakcie remontu. Cytuj
rafalniski Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor #15 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) W weekend przesuwałem akwarium. Na poczatek spuściłem ponad połowę wody. Wyjąłem wszystko z szafki, zdjąłem drzwiczki, odłączyłem na chwilę filtr. Z obu stron pod szafkę wysunąłem gruby karton i na nim przesunąłem całość w tymczasowe miejsce postoju. Potem uzupełniłem wodę, owinąłem wszystko streczem, włączyłem skimmer i napowietrzanie. W czasie prac ekipy remontowej akwarium będzie zasłonięte od góry. Wieczorem, po zakończeniu prac, odkryję górę i otworzę pokrywę. Przy okazji odsuwania akwarium od ściany okazało się że za tłem siedzą dwa maluchy - jeden nówka sztuka, drugi trochę starszy. Zastanawiam się teraz jak je z tamtąd wyciągnąć. Ten maluch pływa swobodnie ale ten starszy ciągle chowa się na dole. Jak będę wystawiał akwa na swoje miejsce to zdejmę wloty filtra i będę mógł lekko odchylic tło - zobaczę może uda mi się wtedy je jakoś wyłowić. Edytowane 9 Lipca 2018 przez rafalniski Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi