Skocz do zawartości

Obsada 240l

Kamil003

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj!

Obsada ok,ale czy sprawdzi się w tym układzie haremowym to już będzie zależeć tylko i wyłącznie od samych rybek,oraz charakteru pojedynczego osobnika  ;) 

Ogólnie jeśli planujesz trzymać u siebie te gatunki,to najlepszym rozwiązaniem jest zakupić po minimum 10szt z każdego gatunku i czekać/obserwować jak się sytuacja potoczy...

Potem gdy okaże się że masz nadmiar samców,będziesz mógł je zredukować do pożądanego haremu...

Gdybym miał wybierać to Labidochromis Caeruleus,oraz Iodotropheus Sprengerae zostawiłbym w układach 1+3/4 ,a Pseudotropheus Cyaneorhabdos maingano zostawiłbym w ilości w jakiej ich zakupisz,z tego względu że maingano z czasem samo się wybije,bo jest dość agresywnym gatunkiem wewnątrz gatunkowym...Gdyby się coś złego działo,to oczywiście musisz reagować...

• Lubię to 1

Nie utrzymasz 2 samców maingano w takim litrażu. U mnie z 8 sztuk zostały się dwie. Mimo że rybka ładna yo jednak lepiej trzymać ją w większym litrażu. Zamiast maingano lepiej daj Cynotilapia sp hara Gallireya Reef. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2

Kamil...skłaniam się do wersji Sławka. Sam mam ten litraż i też w nim trzymałem maingano...Z perspektywy czasu powiem tak: maingano póki młode to możesz trzymać w takim układzie jak proponujesz i tyle gatunków. Ale przyjdzie moment nawet po 3 latach ,że w końcu samiec wybije samice.....to jest zbyt małe akwa. Póki młode trzymaj..doświadczaj. Ale jednak lepiej  w takim szkle trzymać dwa gatunki , każdy z 2 samcami i większą ilością samic..Wiem ,że na początku każdy chce mieć dużo i kolorowo..ale do takich wniosków dochodzi się latami.  To są tylko moje sugestie.....poparte tym co ja miałem. Ale wolę układy z dwoma samcami i większą ilością samic ..wtedy trudniej samcowi sterroryzować wszystkie samice i widzisz jak pływają a nie chowają się po kątach jak w układach np.1+3

• Lubię to 3

Godzinę temu, Bezprym napisał:

Nie utrzymasz 2 samców maingano w takim litrażu. U mnie z 8 sztuk zostały się dwie. Mimo że rybka ładna yo jednak lepiej trzymać ją w większym litrażu. Zamiast maingano lepiej daj Cynotilapia sp hara Gallireya Reef. 

Czyli zamiast maingano cynotilapia sp hara gallireya reef . I też bym mógł trzymać 2+6 tego gatunku? Czy odpowiedni był by Pyszczak afra  zamiast hary. 

Edytowane przez Kamil003

Hara ma ładniejsze samice,chociaż samice Jalo Reef też mają swój urok. U mnie dwa samce hary podzieliły po kilku spięciach akwarium i pływały obydwa wybarwione,więc taki układ(2+6)ma duże szanse na powodzenie. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1