Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

FILTR JBL CRISTALPROFI GREENLINE E902- Mam pytanie ponieważ za kilkanaście dni jadę kupić akwarium 240l .Postanowiłem że zakupie ten filtr ale nie wiem czy będzie odpowiedni . Będzie to mój 1 zbiornik z malawi.  Obsada jaką wybrałem to

Yellow 2+6 

Rdzawy 1+4 

Maingano 2+6 

Prosiłbym o odpowiedź również czy ta obsada jest dobra. ☺️

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
38 minut temu, Kamil003 napisał:

FILTR JBL CRISTALPROFI GREENLINE E902- Mam pytanie ponieważ za kilkanaście dni jadę kupić akwarium 240l .Postanowiłem że zakupie ten filtr ale nie wiem czy będzie odpowiedni . Będzie to mój 1 zbiornik z malawi. 

Jako filtr biologiczny da radę,ale musisz pomyśleć o dodatkowym filtrze mechanicznym...

39 minut temu, Kamil003 napisał:

Obsada jaką wybrałem to

Yellow 2+6 

Rdzawy 1+4 

Maingano 2+6 

Prosiłbym o odpowiedź również czy ta obsada jest dobra. ☺️

To już temat na inny dział.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, egon44 napisał:

Jako filtr biologiczny da radę,ale musisz pomyśleć o dodatkowym filtrze mechanicznym...

Nie napisałem że planuję zakupić również filtr wewnętrzny jako mechanik myślałem o AQUAEL UNIFILTER UV 750 , lub AQUAEL UNIFILTER 1000 UV . Mają one wbudowaną lampę UV . Czy jeden z nich  byłby odpowiedni ? 

Edytowane przez Kamil003
Opublikowano
10 minut temu, TOMKUD napisał:

z tej serii będą za słabe niestety , nawet ten z oznaczeniem 1000 , kup coś co ma 2000l/h np . aquael turbo filter 2000 , sam mam taki?

No to Zakupie właśnie ten co napisałeś mam nadzieje ,że się sprawdzi :) 

Opublikowano

@Kamil003 zastanów się czy na pewno chcesz mieć 2 filtry: kubełek jako biologa i filtr wewnętrzny jako mechanika.
Pamiętaj, że mechanika trzeba będzie czyścić na początku pewnie co 2-3 tygodnie ale potem jak ryby podrosną to co tydzień - za każdym razem trzeba go będzie wyjąć z akwarium i jak to bywa z gąbkami część syfu wleci za pewne z powrtotem do baniaka.
Całą filtracje możesz ogarnąć jednym kubełkiem z prefiltrem.
Mam podobny litraż i wykorzystuje Aquael Unimax 500 i 2 prefiltry HW-602A i super się to sprawdza.

• Lubię to 1
Opublikowano

wydawało by się , że taki układ nie pociągnie , może daje radę ponieważ są dwa wejścia i dwa wyjścia , jaki jest realny przepływ na godzinę , może masz dodatkowo cyrkulator ?

Opublikowano

Na filtr wewnętrzny (mechaniczny) wystarczy woreczek nałożyć i go wyłączyć. Wtedy przy wyciąganiu nic syfu do akwa nie trafi.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1