Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym założyć zbiornik 160l obsada to już wiem zbiornik chce kupić 100x40x40 mam po starym akwarium filtr tetra ex 700 pytanie czy się nada i czy muszę dodatkowo zastosować prefiltr oraz skimer pokrywę i oświetlenie również planuje sam zrobić i tuam dwa pytania ile powinna zachodzić na zbiornik oraz jak wysoko powinna być nad. Z oświetleniem jeszcze nie myślałem jakie do końca zastosować na początek dam świetlówkę T5 później może wezmę się za zrobienie LED z modułów jeśli chodzi o świetlówkę to jakiej mocy powinna być?

Edytowane przez Alwarez
Opublikowano

Witam na forum.

Tetra sprawdzi się jako filtr bioogiczny. Prefiltr gabkowy lub koszykowy np. Eheim , jest wskazany przy filtrze biologicznym. Potrzebny będzie jeszcze filtr mechaniczny o przepływie minimum 1500 l/h. Jest sporo opisów filtracji na forum. Dobrym rozwiązaniem będzie np. filtr kasetowy .

Opublikowano
4 godziny temu, Alwarez napisał:

i tuam dwa pytania ile powinna zachodzić na zbiornik oraz jak wysoko powinna być nad.

..pewnie pytasz o pokrywę z koroną. Ja ma pokrywę   Wromak Exclusive i nachodzi mi na szkło 2.5 cm. Wysokość korony to 10 cm. Skoro mieszczą mi się tam świetlówki to śmiało wejdą Tobie ledy.

Opublikowano

Czyli rozumiem że potrzebuję 3 filtry ten co mam tetra prefiltr i jeszcze trzeci mechaniczny? 

Można prosić jakiś przykład? bo nie za bardzo wiem o co chodzi 

Opublikowano

Prefiltr

25d723344b3eb24a79d2677c706d

Zamiast tego może być duża gąbka do filtra wewnętrznego.

Filtr mechaniczny to może być głowica z gąbką ( lub z takim samym prefiltrem eheima zamiast gąbki). Ale może to być także filtr innego typu o odpowiednim przepływie np. kubełkowy. Możliwości jest sporo.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze pozostaje świetlówka jakiej mocy na taki zbiornik ?

Skimer przy tym litrażu powinien być? 

Edytowane przez Alwarez