Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rybki małe 4-5cm, ale sporo (32 szt. - spokojnie nie linczujcie, już zamówiony zbiornik 475 L :))
na chwilę obecną NO3 ustabilizowało się na 20 (testy zooleka) przy podmianach ~30L tygodniowo.

Boje się trochę że wkładając cały litr od razu nabawię się sinic... no chyba że jednocześnie włożyłbym jakiś absorbent fosforu.

Opublikowano
44 minuty temu, karolus napisał:

Boje się trochę że wkładając cały litr od razu nabawię się sinic... no chyba że jednocześnie włożyłbym jakiś absorbent fosforu.

To bardzo dobry kierunek :) 
Ale jeżeli zamierzasz kontrolować stosunek NO3/PO4 to proponuję wyposażyć się w miarodajny test, najlepszy chyba jest ten: https://erybka.pl/product-pol-29-Salifert-Test-na-fosforany-PO4.html, JBL podobno zaniża wyniki o jakieś 300%.
Co do absorbera to używałem tego: https://erybka.pl/product-pol-2991-EcoSystem-Phos-Fe-500-ml-2-4-mm.html ale dosyć szybko się zapychał i od tygodnia mam teraz taki https://www.akwarystyczny24.pl/drak-phosphareduc-250g-skuteczny-wklad-pochlaniajacy-fosforany-do-kazdego-typu-akwarium-p-4184.html

Opublikowano

hmmmm no ale ten phosphareduc to trochę kłóci się z ideą umieszczania purolite.... wydaje mi się że dla purolite wymagany jest mały przepływ, a dla phosphareduc piszą "umieścić w miejscu o największym przepływie"

Opublikowano

W instrukcjach piszą różne rzeczy :) wiele osób z naszego forum stosuje taki absorber w jednym bloku przed Purolite.
Jego zaletą jest również usuwanie krzemianów, które mogą zablokować działanie Purolite.
Przy okazji ograniczysz ryzyko wystąpienia okrzemek :) 

Opublikowano

Ciężko określić na ile starcza - u każdego może być inaczej.
Ale ponieważ nie można go regenerować to można dać go więcej na start i jak stwierdzisz, że parametry się pogorszyły to go wtedy wymienisz.
Ja mam teraz u siebie ok 100 ml DRAK PHOSPHAREDUC.

Opublikowano

Na fosforany/krzemiany polecę tańszy odpowiednik DRAKA-a : https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-phosex-ultra-wklad-usuwa-po4fosforany-p-362.html ten sam związek, a jest go około 40% więcej za tę samą cenę.

W takiej klasycznej 240-stce 1 woreczek (pół opakowania) wystarcza mi na 3-4 miesiace. Średnio robię testy PO4 raz w miesiącu, żeby sprawdzić czy się wyczerpał ( normalnie trzyma PO4 na poziomie 0,1-0,2 PPM i okrzemka nie uświadczysz przy podmiankach 10% co 2 tyg )

Niedługo mi się kończy 4-ty woreczek i będę testował już zakupiony JBL Clearmec plus - podobno też ładnie zbija fosforany i NO3 biologicznie oraz klaruje wodę. Po 2-3 miesiącach testów się podzielę spostrzeżeniami. Może będzie 1 produkt zastępujący dwa i wygodniejszy w użytkowaniu dla leniuszków, którzy nie przepadają za regeneracją purolite.

Opublikowano

Ten phosex mi się podoba (w okolicznej hurtowni jest dostępny w dobrej cenie ;)) tylko nigdzie nie mogę się doczytać czy on zbija tylko fosforany, czy również krzemiany.
Druga sprawa czy absorbery fosforu nie powodują zabarwienia wody na żółto? Jeśli tak to jak silne jest to zabarwienie i czy ewentualnie można z nim walczyć w jakiś sposób oprócz wstawienia warstwy węgla aktywnego (nie do końca lubię korzystać "z usług" tego medium, uważam że jest nieobliczalne na dłuższą metę)

Opublikowano
Godzinę temu, karolus napisał:

Druga sprawa czy absorbery fosforu nie powodują zabarwienia wody na żółto? 

Tlenek żelaza niestety zabarwia wodę. 

Ja używam węgiel, ale sam Purolite poradzi sobie z tym zabarwieniem. 

Efektem ubocznym będzie jedynie zabarwienie Purolite. 

Opublikowano

To jeszcze pozostaje sprawa krzemianów... w kranie według informacji z wodociągów mam 40ppm siarczanów, ale sami przyznali się że nie ma wymogu kontroli tego parametru i pomiar jest sprzed 2-3 lat, co prawda to ujęcie głębinowe więc powinno być stabilne w czasie, no ale zawsze jest to ale...
Jeśli phosex zbija też siarczany to powinien poprawić funkcjonowanie purolite, więc kupiłbym go w poniedziałek i wsadził przed żywicą, natomiast jeśli nie wpływa na siarczany to do momentu gdy nie pojawią mi się problemy związane z fosforanami nie będę nic na nie wkładał, im mniej chemii tym lepiej, a jakby nie było żywice itp to tez jakiś rodzaj chemii.