Skocz do zawartości

Predatory w 1100l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu korzystając z tego forum "złożyłem" swoje pierwsze Malawi w akwarium 200x50x55. Padło na Non-Mbuna. O tym może gdzieś się pochwalę w osobnym wątku.

Posiadam też akwarium 287x70x55... i dość dużą chrapkę na drapieżniki.

Chodzi mi o stworzenie baniaka w którym będzie na tyle odpowiednia ilość ryb, że da to względny spokój. Z drugiej strony nie będzie tam rasowego przerybienia. Chciałbym gatunki tak zestawiać, żeby posiadać zarówno samce jak i samice. Nie lubię trzymania ryb nie posiadając obu płci. Chciałbym żeby wszystkie gatunki się rozmnażały. Jest to w ogóle możliwe? Czy dominujące osobniki nie ograniczają tego w żaden sposób? Od lat hoduję pielęgnice z Ameryki Środkowiej i poza tym że są agresywne to są mocno terytorialne. Przeważnie kończy się to tym że 2-3 pary ryb się wycierają, a pozostałe  już nie - albo bardzo bardzo rzadko. Generalnie chciałbym baniak w którym ryba rybie nie siedzi na plecach, który jest przede wszystkim "lekki" w odbiorze, gdzie gatunki do siebie pasują i gdzie da się obserwować w miarę naturalne zachowania - na tyle na ile pozwala akwarium.

Z drapoli podoba mi się Dimidiochromis compressiceps, Fossorochromis rostratus i Nimbochromis livingstonii :P Jak znam życie ryby niepasujące do siebie ;)

Czy duże drapieżniki z Malawi trzyma się z tylko innymi mięsiarzami czy też z powodzeniem można łączyć je z jakimiś gatunkami z grupy non-mbuna?

Witaj...

Rozumiem że 55 to wysokość, troszkę niskie ale za to nadrabiasz powierzchnią dna.

Gatunki przez Ciebie podane można trzymać razem. Generalnie po części sam sobie odpowiadasz bo rostratus to nie typowy drapieżnik ale jest bardzo silna rybą i spokojnie poradzi sobie zresztą. Propozycję obsady drapoli znajdziesz w dziale z obsadami. I jak zawsze polecam zapoznać się z gatunkami pod względem tego co Ci się podoba i wtedy wspólnie z kolegami z forum coś  wymyslimy?

Do tej trójki możesz śmiało coś dorzucić więc jak już wcześniej napisałem zapraszam do działu z obsadami oraz wzrokowego zapoznania się z drapieznikami z Malawi i wtedy wrócimy do tematu bo zawsze ciekawsze będzie dostosowanie obsady pod Twoje świeże spojrzenie niż z góry wskazywanie konkretnej obsady.

Pozdrawiam

Edytowane przez BombeL

Dobry temat. :) mam ten sam dylemat i podobne szkło będę budował wiec z ciekawością bede sledzil poczynania twoje. Obsada widze tez ta sama co ni się podoba. Ja jeszcze dorzuce te niebieskie z białymi ustami nazw jeszcze nie łapie drapieżników 

1 godzinę temu, Junior8 napisał:

Ja jeszcze dorzuce te niebieskie z białymi ustami nazw jeszcze nie łapie drapieżników

Placidochromis phenochilus mdoka. To nie jest drapieżnik i nie dorzucał bym ich do takich drapieżników, jak Buccochromis czy Aristochromis, a nawet do Fossorochromisa, chociaż to też nie jest drapieżnik. Możesz ewentualnie zastanowić się nad Cyrtocara moorii.

Dzięki za sprostowanie mnie. Trzeba przeanalizowac faktycznie dobór. Delfinki kiedyś miałem  i nawet myślałem o jednogatunkowym zeby z 20 sztuk tego dać i tyle no ale drapiezniki po wystawie w Warszawie mi to z głowy wybiły :)