Skocz do zawartości

375l po restarcie na malawi 150x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MatiK napisał:

Wystrój nawet nawet, ale obsadę to powinieneś jeszcze 

Zgadzam się w 100 %. Nie łączy się ryb roslinożernych z miesożernymi...

Opublikowano

przyznaje się to ryby z łapanki, obok jest drugi zbiornik i chcę je rozdzielic. tylko nie kojarzę jak je odróżnić do końca wszystkie.

w nastepnym tygodniu restart kolejnego 375 i podzielę

Opublikowano (edytowane)

Przygodę z biotopem powinieneś zacząć od poczytania na temat ryb, które Cię interesują... Sorry, ale takie podejście jest naprawdę słabe. To nie są zabawki, które można sobie wpuścić bo ładne, kolorowe i w ogóle, tylko żywe stworzenia. Jak się decydujesz na hodowanie jakiegokolwiek zwierzęcia to stajesz się za nie odpowiedzialny... Każda z ryb tego biotopu ma jakieś wymagania, nie dotyczą one tylko i wyłącznie pobieranego pożywienia i towarzystwa, ale także przestrzeni w jakiej mogą żyć. To, że je rozdzielisz może nic nie dać bo nie każda ryba może pływać w każdym baniaku. Jeśli chcesz stworzyć tym rybom dobre warunki do życia to oddaj/sprzedaj je komuś, kto ma warunki żeby je trzymać, potem poczytaj nieco o tych gatunkach, które Cię interesują i dopiero dobieraj obsadę, która będzie dopasowana do siebie zarówno pod względem żywieniowym, jak i charakterologicznym i przestrzennym.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
2 minuty temu, MatiK napisał:

Przygodę z biotopem powinieneś zacząć od poczytania na temat ryb, które Cię interesują... Sorry, ale takie podejście jest naprawdę słabe. Każda z ryb tego biotopu ma jakieś wymagania, nie dotyczą one tylko i wyłącznie pobieranego pożywienia i towarzystwa, ale także przestrzeni w jakiej mogą żyć. To, że je rozdzielisz może nic nie dać bo nie każda ryba może pływać w każdym baniaku. Jeśli chcesz stworzyć tym rybom dobre warunki do życia to oddaj/sprzedaj je komuś, kto ma warunki żeby je trzymać, potem poczytaj nieco o tych gatunkach, które Cię interesują i dopiero dobieraj obsadę, która będzie dopasowana do siebie zarówno pod względem żywieniowym, jak i charakterologicznym i przestrzennym.

ja je tylko zabrałem od gościa z 112 litrowego zbiornika, sorry następnym razem zostawię to ludziom niech plywają 25 sztuk acei w 112l razem z cala ta reszta i jeszcze gupiki neonki i inne rybki. szkoda ze nie zrobilem zdjecia

• Lubię to 1
Opublikowano

Chwała Ci za to, ale decydując się na taki krok też powinieneś zapewnić im dobre warunki, a Ty dałeś im tylko większe akwarium w nieodpowiednim towarzystwie. Pomijam, że głównie chodzi mi o trzymanie Nimbochromisów w takim zbiorniku...

Opublikowano
19 minut temu, MatiK napisał:

Chwała Ci za to, ale decydując się na taki krok też powinieneś zapewnić im dobre warunki, a Ty dałeś im tylko większe akwarium w nieodpowiednim towarzystwie. Pomijam, że głównie chodzi mi o trzymanie Nimbochromisów w takim zbiorniku...

Nimbochromisy idą na zamianę lub sprzedaż

Opublikowano

No i już sprawa zaczyna wyglądać inaczej... ;) 

Pozostaje natomiast kwestia:

30 minut temu, Dbk20 napisał:

tylko nie kojarzę jak je odróżnić do końca wszystkie.

Musisz się zapoznać z rybami, które u ciebie pływają i nie chodzi tylko o nazwy, ale także ich wymagania i predyspozycje...

I taka mała porada nie na temat (w sumie skierowana też do @Robson79). Jak odpowiadacie na całego posta bezpośrednio pod nim to nie musicie go cytować... ;)  cytaty są po to, żeby je stosować jak odpowiadacie na część wypowiedzi, albo na post, który został gdzieś "w tyle" ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Zbiornik ciekawie się prezentuje,ale...Ty musisz się zdecydować czy chcesz trzymać ryby z mbuny które preferują dość sporo zagruzowany zbiornik,czy non-mbunę którym wystarczy kilka kamieni a reszta to tzw. plaża z piasku jaką masz obecnie...

6 godzin temu, Dbk20 napisał:

przyznaje się to ryby z łapanki, obok jest drugi zbiornik i chcę je rozdzielic. tylko nie kojarzę jak je odróżnić do końca wszystkie.

Co do identyfikacji poszczególnych gatunków,to umieść dobrej jakości zdjęcia ryb w tym dziale,a razem z kolegami pomożemy je odróżnić ;) 

http://forum.klub-malawi.pl/forum/93-identyfikacja-gatunków/

Ps.Duży plus z mojej strony za to,że uratowałeś ryby przed wegetowaniem w 112l zbiorniku...

Pozdrawiam :) 

Edytowane przez egon44